De moeren en bouten uitvinden

Het is toch bijzonder om er over na te denken dat alles ooit bedacht is door iemand. Je moet er is over na denken dat ooit een man bedacht heeft allemaal draadjes en systemen dusdanig te combineren dat er een computer ontstaat. Elke keer dat jij op een toets drukt staat er op het zelfde moment een letter op je beeldscherm dit gebeurd zo snel dat je het niet eens ziet gebeuren. We staan er soms niet bij stil dat de ene innovatie nodig is om de ander op gang te brengen. Facebook zou niet kunnen bestaan zonder internet en een navigatie zou niet bestaan als er geen auto was. 

Het lijkt allemaal zo van zelf sprekend, maar dat is het eigenlijk helemaal niet. Een ander voorbeeld zijn schroeven en schroefdraad. Het lijkt allemaal zo normaal, maar dat is het helemaal niet. Het product is een verbeterde versie van de spijker en die bestaat al enkele honderden jaren. Vroeger was alleen de spin of de spijker een product dat gebruikt kon worden. Tegenwoordig heb je al slotbouten. Een splitpen is iets heel anders dan slotbouten. Slotbouten zijn langer en hier hoort een moer bij. Een splitpen daarin tegen is een pen zonder schroefdraad. Het is niet mogelijk om hem vast te draaien.

Een schroefdraad is op zich een heel simpel principe. Het is een gat met daarin het de vorm van de schroef. Op deze manier kan de moer makkelijk in het gat gedraaid worden. Een makkelijk voorbeeld hiervan is een poot die in een bed gedraaid moet worden. Bij bijvoorbeeld een bokspring worden de pootjes onder het bed gedraaid. Schroeven daarin tegen zijn zelf tappend. Dat wil zeggen dat het zelf een weg maakt en zich bevestigd in de ondergrond. Vaak is deze ondergrond van hout, maar indien je voor boord is het mogelijk om het in een andere ondergrond te bevestigen.

 

https://moerenbout.nl/diversen/pennen/verende-borgpennen-haarspeldveren-splitpennen/din-94-splitpennen