Oorbellen

Bij elke verzameling sieraden mogen ze niet missen: oorbellen. Oorbellen worden in de meeste gevallen gekozen op basis van gelegenheid, persoonlijkheid (stijl) en passend bij outfits of sieraden die men al heeft.

Sieradenwinkels zijn er al veel. Maar nu is er iets nieuws. Een site geheel toegewijd aan oorbellen. Geen kleine fysieke collectie, maar een online verzameling van een diversiteit van oorbellen. Vrijwel elke vrouw draagt ze wel; en ze worden vandaag de dag ook weer veel gedragen door mannen. bijzondere oorbellen zijn er in vele soorten en maten. En voor elk budget.

Een oorbel of oorring is een sieraad dat door een gaatje in de oorlel of de oorschelp van een vrouw of man wordt gedragen. Voor dat men oorbellen kan dragen moet er een gaatje door het oor worden gemaakt. Het gaatje wordt gemaakt met behulp van een gaatjespistool of piercing. Sommige mensen claimen dat het schieten van oorbelgaatjes gevaren met zich meebrengt, en geven daarom de voorkeur aan piercen. Het wordt aangeraden om gaatjes voor oorbellen te laten zetten door een professionele gaatjesprikker. Daarmee worden risico’s op een ontsteking beperkt.

Een oorbel voor iedere bijzondere gelegenheid

Een bijzondere gelegenheid vraagt om een speciale set van oorbellen. Een bruiloft? Dan kiest men vaker voor schitterende oorbellen of klassieke pareloorbellen. Een uitbundig feest? Dan zijn het vaak grote en opvallende oorringen. Minimalistische oorsieraden passen mooi en strak voor wanneer je niet helemaal in de spotlight wilt staan. Welke kledingstijl past bij jou? Kies daarbij ook bijpassende oorbellen. Oorbellen zijn in er in oneindig veel varianten en maten – en daarmee altijd persoonlijk. Kijk bij het uitkiezen van oorbellen welke outfits of sieraden je in de meeste gevallen draagt. Draag je meestal gouden sieraden? Kies dan geen zilveren oorbellen, maar blijf bij goud. Vooral zilveren accessoires? Versier je oren dan met zilveren oorbellen.

Gaatjes laten maken

De meeste vrouwen of meisjes hebben in ieder oor één of meer oorbellen. Mannen ziet men zowel oorsieraden in een van beide oren, maar ook in beide oren. Sinds enkele decennia is het ook populair om ringen door andere delen van het oor te plaatsen. Vooral de oorschelp, helix en tragus zijn wat dat betreft populair.

Sommigen worden als baby al door hun ouders meegenomen naar de juwelier om gaatjes te laten schieten. Anderen kinderen hebben pas interesse in oorbellen dragen, als ze op school zitten. Vanaf welke leefdtijd meisjes oorbellen laten schieten, verschilt enorm. Sommige juweliers schieten al oorbellen bij jonge kinderen vanaf 1 jaar. Als iemand nog geen 18 is, heeft hij of zij wel officieel toestemming nodig van de ouders. Maar er zijn ook moeders die vinden dat het kind oud genoeg moet zijn om het zelf te beslissen, omdat het toch aan verandering aan het lichaam betreft. Een argument dat men er later eventueel wat meer last van zal hebben, neemt men op de koop toe. Wie mooi wil zijn, moet soms wat pijn lijden.

Doet het schieten van oorbellen pijn? Volgens de meeste mensen valt de pijn erg mee – vergelijkbaar met wanneer je hard in je oorlel knijpt. Het schieten is binnen een tel gebeurd.

Hoe gaat het in zijn werk bij het schieten van gaatjes? Na het maken van een keuze voor de gewenste oorknopjes, worden de oren ontsmet. Daarna worden de plekken waar de gaatjes komen afgetekend. De oorknopjes worden in het pistool geplaatst en een voor een in het oor geschoten. Het pinnetje van het oorknopje gaat direct door de oorlel en het afsluitmechanisme maakt de achterkant van het oorknopje vast. Het gaatje is gemaakt. En het eerste oorknopje is geplaatst.

Dezelfde oorbellen, maar dan voordeliger

 

Zowel vrouwen als mannen dragen oorbellen. Mannen kiezen vaker voor knopjes of ringetjes, terwijl vrouwen vaker hangers kiezen. Qua materiaal is er geen groot verschil. Vrouwen en mannen kiezen allebei het meest voor zilveren of gouden oorbellen.

De kosten van oorbellen zijn grotendeelsafhankelijk van het edelmetaal waarvan de oorbellen zijn gemaakt. Een oorbel van witgoud is vele malen duurden dan zilver. Ook worden oorbellen soms gemaakt met diamanten. Worden de oorbellen niet van edelmetaal gemaakt, dan loop je het risico onstekingen.

Oorbellen via internet zoeken geeft een veel positieve kanten ten opzichte van oorbellen kopen in de handel. Een groot voordeel is de grote beschikbare collectie sieraden online. Het is veel eenvoudiger in een reeks online collecties oorbellen zoeken, dan verschillende juweliers af te lopen. Meestal zijn oorbellen online ook lager geprijsd, omdat de kosten van een winkelpand en duur personeel niet verrekend hoeven worden in de kosten van de oorbellen. Een nadeel van online kopen is dat je de oorbellen niet direct in je handen kunt voelen. Maar alle online juweliers bieden de mogelijkheid om sieraden kosteloos te retourneren.

 

Soorten oorbellen

Oorbellen worden gemaakt van een diverse soorten materialen. Het meest voorkomen zijn oorbellen van edelmetalen. Maar oorbellen van staal zijn ook gebruikelijk.

Oorbellen zijn er in allerlei vormen: kleine oorbelletjes, ringetjes, knopjes, staafjes, stekertjes, grote oorringen, lange hangers, etc. etc. Het model van een oorbel is er zo in allerlei vormen, figuren en maten. Verder worden de oorbellen dikwijls diverse soorten versieringen gehangen (bedels) , zoals parels, veertjes, hangertjes in een reeks vormen en afbeeldingen.

Ook worden er in oorbellen ook andere materialen verwerkt, waaronder diamantjes, kristallen, swarovski kristallen, glas en allerlei soorten edelstenen.

Oorbellen trends

Wat is er tegenwoordig in bij oorbellen? Meerdere gaatjes per oor zijn in deze tijd geen uitzondering meer. Velen hebben niet een, maar meerdere gaatjes in de oren. En waar voorheen deze gaatjes netjes naast elkaar werden geplaatst, is het nu bij een zogenaamde “constellation piercing” gebruikelijk om groepjes van gaatjes te maken – niet meer per se in een lijn. Zo ontstaat groepjes van oorbellen. Deze trend is bekend van Brian Keith Thompson. Ook wordt vandaag de dag niet alleen maar de oorlel gebruikt, maar ook steeds vaker oorschelp, tragus (voorkant van je oor, vlak boven oorlel) of helix (bovenste rand van de oorschelp) van het oor.

Online vind je oorbellen en oorringen via oorbellen. Een grote collectie van een reeks oorbellen is op meerdere manieren doorzoekbaar. Het toont een uitgebreid overzicht van diverse juweliers op een rij. De prijzen en informatie over de oorbellen zijn ook weergegeven. Kijk zelf of er een geschikt stel oorbellen voor jou aanwezig is. Op de site van oorbellen.info is meer informatie te vinden over allerlei soorten oorbellen.

https://www.oorbellen.info/