Schakelmateriaal voor Buiten

Ongemerkt zijn we de laatste jaren steeds meer elektriciteit buitenshuis gaan gebruiken. Zo is een bewegingsmelder op de buitenverlichting gemeengoed geworden en gebruiken we diverse gereedschappen in de tuin die op stroom werken. Bij mooi weer wordt de elektrische barbecue tevoorschijn gehaald, het terras maken we eens paar jaar schoon met een hogedrukreiniger en een frisse avondtemperatuur bestrijden we met een terrasverwarmer. De tijd dat we al die apparatuur aansloten op een uitgerold verlengsnoer vanuit huis ligt ver achter ons. Enerzijds omdat het in de praktijk een heel gedoe is en dat snoer altijd in de knoop raakt. Anderzijds vanwege de veiligheid, een vergeten verlengsnoer en een regenbui vormen geen goede combinatie.

Schakelmateriaal voor buiten

Schakelmateriaal dat in de buitenlucht gebruikt wordt, moet aan strengere eisen voldoen dan standaard materiaal. Schakelmateriaal voor buiten is doorgaans spatwaterdicht en bovendien heeft het een grotere slagvastheid dan materiaal dat geschikt is voor gebruik binnen. Belangrijk is het om tijdens het aanschaffen van schakelmateriaal voor buiten te letten op de IP-beschermingscode. Spatwaterdichte schakelaars of stopcontacten zijn voorzien van een IP-44 beschermingscode. Ze zijn geschikt om aan de muur of een paal te bevestigen. Schakelmateriaal met een IP-65 code is waterbestendig, zelfs als er direct water op wordt gespoten.

Zelf aan de slag

Een ervaren doe-het-zelver is prima in staat om zelf de elektra rond de schuur of in de tuin aan te leggen. Belangrijk is het om uit te gaan van een vooraf gemaakte tekening met daarin verwerkt de correcte afmetingen en welk schakelmateriaal je nodig hebt. Draad- en schakelmateriaal voor buiten is immers niet goedkoop en eenmaal uit de verpakking kun je het doorgaans niet meer retourneren. Het is overigens verstandig de werktekening zorgvuldig te bewaren zodat je later precies weet waar de leidingen liggen en waar het schakelmateriaal zich bevindt. Het is tot slot verstandig het schakelmateriaal en de stopcontacten minimaal op 30 centimeter hoogte te bevestigen. Hierdoor loopt je bij hevige regenval geen enkel risico op problemen.

https://www.installatievakwinkel.nl/schakelmateriaal