Mediahotspots
Image default
Onderwijs

Veiligheid op de werkvloer

Het is belangrijk dat de veiligheid op de werkvloer wordt gewaarborgd. Het is voor je personeel namelijk belangrijk dat zij veilig kunnen werken. Dit betekent dus dat zij gewoon kunnen rondlopen door een bedrijfshal, zonder dat zij constant erop moeten letten dat ze niet gewond raken. Er zijn diverse opleidingen en cursussen, die ervoor zorgen dat deze veiligheid gewaarborgd blijft. Dit geldt ervoor dan op het gebied van werken met machines en materieel door medewerkers. Daarnaast geldt dit ook voor veiligheidsvoorschriften, regels en andere gebruiken die belangrijk zijn voor de veiligheid. Deze cursussen worden aangeboden door diverse opleidingscentra. Het is belangrijk dat een bedrijf zich goed oriënteert op de diverse opleidingen. Zo is er namelijk een verschil tussen een groot en klein bedrijf. Grote bedrijven zullen zo meer opleidingen nodig vergeleken met kleine bedrijven.

Een voorbeeld

Een voorbeeld van een cursus is een VCA cursus Limburg. VCA is een afkorting voor Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers. Wanneer je slaagt voor een VCA cursus krijg je een VCA-certificaat. Medewerkers die laad- en loswerkzaamheden uitvoeren en ook andere groepen medewerkers die werken in risicovolle sectoren, leren zo omgaan met de veiligheid in een bedrijf.

De cursus

Tijdens een cursus VCA Limburg zul je leren omgaan met: brand- en explosiegevaar, elektriciteit, werken op hoogte, persoonlijke bescherming, arbeidsomstandighedenwetgeving, risico’s en preventie. Persoonlijke beschermingsmiddelen, hijsen en tillen, machines en gereedschap en gevaarlijke stoffen. Deze onderdelen hebben natuurlijk niet voor iedereen dezelfde waarde. Iemand die in de bouw dakpannen plaatst zal natuurlijk brand- en explosiegevaar minder belangrijk zijn dan het werken op hoogte. Echter zullen beiden onderdelen toch tijdens de cursus passeren. De reden hiervoor is dat mensen beter goed bereid kunnen zijn op dingen waar zij misschien niet dagelijks me te maken krijgen.

De cursus wordt afgesloten door middel van een examen. Tijdens dit examen zal de kennis worden getoetst. Mocht je hiervoor slagen dan ontvang jij het certificaat basisveiligheid VCA. De geldigheidsduur van het certificaat is 10 jaar. Na deze 10 jaar zul je opnieuw op examen moeten omdat regels voortdurend veranderen en er dus nieuwe regels en voorschriften bijkomen. Voor mensen die moeite hebben met lezen is ook de mogelijkheid dat het examen wordt voorgelezen.

https://eurotransportcollege.com/vca-cursus-limburg/

Gerelateerde artikelen

Circusworkshop organiseren op een basisschool

Van schoolbord naar digibord

Commercieel medewerker is er voor de klant