Mediahotspots
Image default
Wijn

Waarom zijn rode wijnglazen bepalend voor de smaak van de wijn?

We horen steeds vaker dat rode wijnglazen bepalend zijn voor de smaak van de wijn. Toch vragen we ons regelmatig af wat een fles rode wijn kan veranderen van smaak als je een glas koopt. We denken vaak niet na over de rode wijnglazen die we aanschaffen. Het enige wat we wel doen is een glas kiezen die goedkoop is of die we gewoon mooi vonden. We vergeten alleen heel even dat de rode wijnglazen ook bijdragen aan de smaak. Je vraagt jezelf nu misschien af hoe een wijnglas zo enorm bepalend kan zijn. Wij hebben een aantal redenen op een rijtje gezet waarom rode wijnglazen zo bepalend zijn voor de smaak van wijn.

 

De hoeveelheid zuurstof die aan de wijn wordt toegevoegd.

 

We kopen nooit een wit wijnglas waar we rode wijn inschenken. Dit doen we niet omdat er relatief weinig zuurstof in een glas terecht komt als we dit doen. Een wit wijnglas is veel compacter en smaller. Sterker nog hoe breder de kelk, hoe meer zuurstof er bij de wijn komt. De zuurstof ontwikkeling is belangrijk voor de smaak. Een wijn komt pas echt tot leven zodra de kurk eraf gaat en er zuurstof aan de wijn wordt toegevoegd. Dit complete proces gebeurd zodra je de wijn inschenkt en gaat walsen met je glas. Het glas is zo enorm bepalend voor de smaaksensatie.

 

Decanteren met een wijnglas.

 

Het klinkt misschien heel gek, maar er bestaan rode wijnglazen waarmee je kan decanteren. Het decanteren van de wijn is voor bepaalde wijnen echt bepalend voor de smaak. Je moet hiervoor een speciale kelk kopen waarin je de rode wijn gaat decanteren. Heb je hier helemaal geen zin in en wil je gewoon direct lekkere wijn kopen? Koop dan rode wijnglazen die kunnen decanteren. Je hebt dan al dit gedoe niet en je kan rechtstreeks de wijn in het glas schenken. Even walsen met het rode wijnglas en je wijn is compleet gedecanteerd. Geen gedoe dus meer en gewoon genieten van je rode wijn.

 

Kristalglas laat geen geurtjes van buitenaf door.

 

Rode wijnglazen kunnen geurtjes van buitenaf doorlaten vooral als het wijnglas dun is. Het nadeel is dat deze geurtjes de smaak van je rode wijn absoluut beïnvloed. Natuurlijk wil je dit niet en je wil gewoon de smaak van rode wijn proeven zoals het oorspronkelijk bedoeld is. Hiervoor kan je gebruik maken van rode wijnglazen van kristalglas. Dit heldere glassoort laat absoluut geen geurtjes van buitenaf door en zorgt ervoor dat je wijn net zo smaakt als bij de wijnmaker. Je betaald misschien iets meer, maar je krijgt hiervoor wel de perfecte wijn. Zelfs een goedkope rode wijn smaakt ineens als een super wijn. Het is leuk om hiermee te experimenteren met een blinde smaak test. Zet vier kristallen glazen neer en vier goedkope glazen. Laat niemand zien dat je dezelfde wijn inschenkt en vraag de groep welke rode wijn lekkerder is. Je zal zien dat de rode wijn uit de duurdere rode wijnglazen ineens een stuk beter smaakt! Terwijl de rode wijn uit dezelfde fles komt.

http://www.rode-wijnglazenshop.nl

Gerelateerde artikelen

Whiskey glazen met een uniek design.

Op zoek naar rode wijnglazen?

Gewoon thuis genieten van de beste wijnen van over de hele wereld