Mediahotspots
Image default
Eten en drinken

Waarom vitamines en welke kopen als supplement?

De enorme hoeveelheid multi vitamine producten die nu op het internet verkrijgbaar zijn kan overweldigend zijn. Vooral als je gewoon vitamines kopen wilt om dagelijks in te nemen ter ondersteuning van je dieet. In dit artikel behandelen we de vraag welke vitamines je kunt overwegen om te kopen. 

Welke vitamine supplementen zijn er?

Vitamine supplementen zijn er in allerlei vormen, waaronder tabletten, capsules, gummies en poeders. Populaire supplementen variëren van vitamines en mineralen tot visolie en kruiden. Hoewel het waar is dat voedingssupplementen een gezonde voeding niet kunnen vervangen, kunnen supplementen nuttig zijn om essentiële voedingsstoffen aan je dieet toe te voegen of om je risico op gezondheidsproblemen te verlagen.

Vitamine tekorten

Zelfs een volledige en evenwichtige voeding geeft je misschien niet alle voedingsstoffen die je nodig hebt, vooral als je lijdt aan vitamine tekorten, die vaak samenhangen met chronische ziekten. In deze gevallen kunnen vitamines en multi vitamine supplementen de sleutel zijn tot een goede basis voor je dieet en uiteindelijk voor je gezondheid.

Daarom is hier onze verdeling van onze favoriete 5 essentiële vitamines en mineralen om dagelijks in te nemen.

Vitamine D kopen

Vitamine D is niet aanwezig in de meeste voedingsmiddelen die we dagelijks consumeren. (Je zou ongeveer 54 eieren moeten eten om 2000iu vitamine D binnen te krijgen – gelijk aan een Fourfive capsule). Toch is deze vitamine cruciaal om onze botten sterk en gezond te houden door ons lichaam te helpen calcium op te nemen. Vitamine D kopen is zo dom nog niet aldus. 

Te weinig Vitamine D kan de symptomen van bot- en rugpijn verhogen, evenals bot- en haarverlies. Bovendien kan een tekort aan Vitamine D je algemene kans om ziek te worden vergroten. Het is belangrijk ervoor te zorgen dat je deze voedingsstof dagelijks inneemt, vooral in de winter, wanneer het voor je lichaam moeilijker is om Vitamine D aan te maken met minder zonlicht.

Om het belang van Vitamine D te benadrukken heeft men recent geadviseerd om tussen maart en oktober 10 microgram Vitamine D per dag te nemen om botten en spieren gezond te houden. Deze waarschuwing kwam voort uit Coronavirus-gerelateerde omstandigheden, omdat mensen dit jaar meer binnen zijn geweest dan gewoonlijk.

Als je op zoek bent naar een Vitamine D supplement, kom je waarschijnlijk 2 verschillende vormen van voedingsvitamine D tegen: Vitamine D2 en Vitamine D3. Vitamine D3 zit meestal in dierlijk voedsel, terwijl Vitamine D2 vooral uit plantaardige bronnen komt. Beide worden in de bloedbaan opgenomen, maar het is aangetoond dat Vitamine D3 effectiever is en meer voordelen voor onze gezondheid oplevert.

Magnesium kopen

Magnesium is een mineraal dat essentieel is voor het functioneren van je lichaam. Dit mineraal helpt je botten gezond en je bloeddruk laag te houden, en het staat erom bekend dat het vermoeidheid en moeheid vermindert.

Magnesium zit in veel voedingsmiddelen, waaronder noten, groene bladgroenten, brood, vlees, vis en zuivelproducten. Hoewel er verschillende voedselbronnen van deze voedingsstof zijn, hebben studies aangetoond dat de inname van magnesium in het Verenigd Koninkrijk lager is dan aanbevolen voor de meeste leeftijdsgroepen. Dit zou gevolgen kunnen hebben voor de gezondheid van de botten en ook voor verhoogde ontstekingen.

Een onderzoeker beveelt voor de meeste volwassenen een inname van 200 mg magnesium per dag aan. Het is belangrijk dat je een evenwichtige voeding hebt, met veel magnesiumrijk voedsel om de werking van je lichaam te ondersteunen, en je energieproductie te helpen.

Vitamine C kopen

Vitamine C kopen kan slim zijn omdat vitamine C een belangrijke rol speelt bij het helpen beschermen en gezond houden van cellen, het behoud van een gezonde huid, bloedvaten, botten en kraakbeen. Bovendien kan deze bekende vitamine helpen bij wondgenezing.

Vitamine C komt veel voor in elke gezonde en evenwichtige voeding, meestal uit verschillende soorten fruit en groenten. Daartoe behoren sinaasappels, aardbeien, zwarte bessen, aardappelen en broccoli. De aanbevolen maximale dagelijkse inname van Vitamine C voor volwassenen is 2.000 mg.

Hoewel het onwaarschijnlijk is dat de meeste gezonde mensen een Vitamine C-tekort ontwikkelen, zijn er enkele leefstijlfactoren die je in gevaar kunnen brengen. Hieronder vallen roken of blootstelling aan passief roken, gebrek aan gevarieerde voeding, of bepaalde gezondheidsaandoeningen, vooral die waarbij sprake is van darmmalabsorptie.

Vitamine C supplementen worden in de volksmond gebruikt ter ondersteuning van een evenwichtige voeding voor mensen met een actieve en drukke levensstijl. Dit populaire supplement kan bijdragen aan de vermindering van vermoeidheid en moeheid en aan het behoud van de normale werking van je immuunsysteem. Onze Vitamine C capsules zijn een goede keuze vanwege hun verminderde zuurgraad, dit helpt bijwerkingen te voorkomen die je bij sommige andere merken aantreft, zoals maagklachten.

Zink supplementen

Zink is een belangrijke voedingsstof die verschillende functies in je lichaam vervult. Je bent misschien bekend met de rol van zink bij de ondersteuning van het immuunsysteem. Zink is ook verantwoordelijk voor de activiteit van verschillende enzymen die helpen bij een gezonde spijsvertering, zenuwfunctie en stofwisseling.

In tegenstelling tot sommige voedingsstoffen die moeilijker uit voedsel alleen te halen zijn, is zink gemakkelijk te vinden in zowel plantaardig als dierlijk voedsel. Goede bronnen van zink zijn vlees, schelpdieren, zuivelproducten, brood en graanproducten. Dit micronutriënt heeft de neiging laag te zijn bij oudere mensen en iedereen die veel stress heeft. Hoe ouder je wordt, hoe belangrijker het wordt om ervoor te zorgen dat je voldoende binnenkrijgt.

Het is belangrijk te vermelden dat dit bekende mineraal een “essentieel sporenelement” is. Dit betekent dat ondanks zijn cruciale rol in het menselijk lichaam, zeer kleine hoeveelheden zink nodig zijn voor de menselijke gezondheid. Bijgevolg zijn multivitaminen ontworpen voor vrouwen of mannen die zink bevatten meestal een goede keuze als je op zoek bent naar precies de juiste hoeveelheid zink ter ondersteuning van je dieet. Het is vermeldenswaard dat mannen gewoonlijk meer zink nodig hebben dan vrouwen; onze Multivitaminen voor Mannen zijn met dit in gedachten ontworpen – 2 dagelijkse capsules bevatten ongeveer 15 mg zink (als citraat).

Er zijn enkele chronische aandoeningen die een zinktekort kunnen veroorzaken, die soms leiden tot acute diarree bij kinderen, trage wondgenezing en de ziekte van Wilson. In deze gevallen kan je huisarts je een zinksupplement voorschrijven om de symptomen die het gevolg zijn van het tekort te behandelen.

Calcium supplementen kopen

Calcium supplementen kan ook heel slim zijn. Calcium is het meest overvloedige mineraal in het lichaam en staat bekend om zijn voordelen voor de gezondheid van de botten. Ongeveer 99% van het calcium in het lichaam zit in de botten en tanden, en speelt een cruciale rol bij de opbouw en instandhouding van sterke botten. Bovendien hebben ook je hart, spieren en zenuwen calcium nodig om goed te kunnen functioneren.

Volgens onderzoekers loop je meer risico op een calciumtekort als je een zuivel- of lactosevrij dieet volgt, of als je osteoporose hebt. In deze gevallen kan een dagelijks calciumsupplement helpen om je aanbevolen dagelijkse calciuminname te bereiken.

Calcium zit in allerlei voedingsmiddelen, waaronder donkere bladgroenten (boerenkool), zuivelproducten (melk, yoghurt), vis met eetbare zachte botten (zalm) en met calcium verrijkte vruchtensappen. Met een gezonde en evenwichtige voeding krijg je waarschijnlijk de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid calcium binnen. Sommige mensen, vooral vrouwen, beginnen echter met het ouder worden botdichtheid te verliezen.

Daarom kan je arts je aanraden om preventief dagelijks calciumsupplementen te nemen. De aanbevolen dagelijkse calciuminname is 1000mg voor de meeste volwassenen. Als je een calciumsupplement gaat nemen, is het meestal het beste om calcium te nemen in de vorm van calciumcitraat, omdat deze vorm de biologische beschikbaarheid optimaliseert en minder symptomen veroorzaakt bij mensen die absorptieproblemen hebben.

We hopen dat we de verwarring hebben weggenomen over welke soorten vitamines je zou kunnen kopen bij de drogist of bij een zeer goede en grote online vitamine webshops zoals Vitamines.com of Kruidvat.