Mediahotspots
Image default
Eten en drinken

Don Papa; dé Filipijnse rum

Wanneer we spreken over rum, zijn de Filipijnen een grote bijdrage aan de populariteit hiervan. Het land stond altijd bovenaan de lijst van landen waar de meeste rum wordt gedronken, terwijl het zelf nog geen rum produceerde. Dit veranderde echter aan het einde van de 19e eeuw. De Spanjaarden namen in deze periode het Filipijnse eiland Negros over. Echter lukte het onder de leiding van de lokale held Papa Isio om de Spanjaarden weer te verdrijven en zo werd het eiland weer onafhankelijk. Het volk wilde iets terug doen voor deze man. Zoals je wellicht al merkt, is hij dus de inspiratiebron geweest voor het creëren van de eerste echte Filipijnse rum, Don Papa.

Unieke omstandigheden voor distillatie 

Het eiland Negros staat bekend om haar klimaatomstandigheden en de enorme aanwezigheid van suikerriet. Dit was ook één van de redenen dat de Spanjaarden het zo’n interessant eiland vonden. Door middel van deze omstandigheden en het suikerriet, kan er een uniek distillaat worden vervaardigd, waarvan de rum wordt gemaakt. Don Papa is een rum die vooral bedoeld is om puur te drinken en niet als mix. Het wordt daarom ook wel een sipping rum genoemd. 

De rum wordt zeven jaar gerijpt in eiken vaten, alvorens het wordt klaargemaakt om te verkopen. Mensen over de hele wereld zijn fan van deze rum, door zijn unieke smaakbeleving. Naast de originele variant, zijn er nog tal van andere varianten verkrijgbaar. Zo heb je bijvoorbeeld een Sherry Cask, Baroko, Masskara, Port en Cosmic Canister variant. Voor hun tienjarig bestaan zijn ze bovendien uitgekomen met een speciale variant.