Mediahotspots
Image default
Dienstverlening

Wat kan ik doen om energiebewust te wonen? Hier leest u alle stappen

 

Steeds vaker willen mensens energiebewust wonen. Deze wil is niet automatisch gekomen, er zijn namelijk talloze redenen waarom mensen energiebewust willen wonen. Als iedereen om individueel niveau hun levenswijze ten goede veranderd, wordt er een samenleving gecreëerd die een verhoogd welzijn heeft. Het onderhouden van een wereldwijd ecosysteem kan alleen gerealiseerd worden als iedereen in zijn eigen woning en leefstijl een energiebewuste omgang heeft. Het is belangrijk om afstand te houden van een leefstijl waar alles in een veelste hoge mate wordt geconsumeerd, dit is namelijk niet de manier om de wereld een waarde te geven. Naast het feit dat energiebewust wonen zeer goed is voor het milieu, de toekomst, en uw portemonnee. Heeft energiebewust wonen ook een bijdrage aan aan uw geluk en uw zelfvoldoening. 

Het is zeer gunstig dat de wil om duurzaam te leven in vele opzichten goed is voor u en tegelijkertijd ook een bijdrage heeft aan het nieuwe, duurzame ecologische toekomst. 

Hoe kan ik energiebewust wonen? 

Om energiebesparend te leven moet u eerst een aantal maatregelen nemen. Deze maatregelen zijn volkomen eenvoudig en zullen uw dagelijkse routines niet belemmeren, maar het kan wel een verandering zijn voor sommige levenswijzen. Uiteindelijk is het beter voor het milieu, de wereld en automatisch ook beter voor uzelf. Hier kunt u alle belangrijke tips lezen die u zullen om energiebesparend te leven, met voornamelijk de focus op uw woning. U moet het energie besparend leven zien als een win-win situatie. Het zorgt voor een kleine emissie van onder andere koolstofdioxide, maar ook voor veel minder energiekosten. U zult uw eigen kosten besparen, maar ook het milieu. Lees verder als u wilt bijdragen aan een groene en duurzame wereld.

Als allereerst kunt u beginnen met het voorkomen en stoppen van sluipverbruik

Met sluipverbruik bedoelen wij de stand-by stand. Uit een Amerikaanse studie is gebleken dat een elektrisch apparaat 75% van zijn energie verbruikt als deze stand-by staat. Om te bepalen of een apparaat op stand-by staat kunt u het beste controleren of er een lampje brand. Trek het apparaat uit het stopcontact als u het apparaat niet meer gebruikt. Ook als u uw elektrische apparaat, zoals uw telefoon of laptop, heeft opgeladen is het belangrijk dat u deze zodra het volgeladen is ook uit het stopcontact haalt. De kosten kunnen sterk oplopen als de apparaten in uw woning telkens aangesloten laat op het stroom, of als u deze op stand-by laat. Een makkelijke manier om meerdere apparaten tegelijkertijd uit te schakelen als u deze niet meer gebruikt is het aansluiten van deze apparaten op een stekkerdoos. Als u deze stekkerdoos in een keer uitzet, heeft u alle elektrische apparaten tegelijkertijd uitgeschakeld. 

Vervang de lampen in uw woning met LED verlichting

Het vervangen van de lampen in uw woning met LED verlichting is een zeer makkelijke en snelle methode om energiebewuster te leven. Als u gloeilampen of halogeenlampen in uw woning heeft die nog optimaal werken is het alsnog gunstiger om deze te vervangen met LED lampen. De gloeilampen en halogeenlampen in uw woning verbruiken namelijk veel meer energie dan duurzame LED lampen. Het is daarom slim om alle lampen te vervangen in uw woning. LED lampen zijn wel wat duurder, maar dit is snel en makkelijk terugverdient op zowel lange en korte termijn. LED lampen zijn 85% zuiniger dan gloeilampen en 75% zuiniger dan halogeen lampen. LED lampen gaan ook veel langer mee, ze gaan tot wel 9 x langer mee. Het constant kopen van nieuwe lampen is daarom verleden tijd met LED lampen. LED lampen zijn er in veel diverse formaten, tinten en vormen te vinden. Er zit uiteraard altijd eentje bij die bij u past. Het blijft wel belangrijk om het licht uit te zetten als u de ruimte verlaat.

Het gebruik van energiezuinige apparaten

Het gebruik van energiezuinige apparaten heeft ook een enorme bijdrage aan het energiebewust leven. Als bijvoorbeeld uw huidige huishoudelijke apparaat toe is aan vervanging, probeer deze te vervangen door een energiezuinige variant. Het bepalen van de energiezuinigheid van uw apparaat kunt u doen door te kijken naar de verplichte energielabel. Het kiezen van de A+++ label is de meest energiebewuste keuze. A+ daarentegen niet. Dit is zelfs het laatste label in de markt bij wasmachines, vaatwassers, koelkasten en vriezers. Het is wel zo dat zuinige apparaten duurder zijn dan de minder zuinige varianten. Maar het verschil zult u makkelijk terugverdienen in stroomverbruik. Energie besparen doet u ook door te letten op het gebruik. Als u bijvoorbeeld uw kleding wilt drogen kunt u dit doen op een kledingrek in plaats van in een droger. 

Isoleren

Als u uw woning isoleert is het ook mogelijk om meer energie te besparen. Als u uw woning isoleert zorgt het namelijk voor het behouden van warmte in uw woning, zo hoeft u uw verwarming amper aan te zetten. Door het isoleren verwarmt u geen warmte, dit is zeer gunstig in de winter. U kunt uw dak isoleren, uw muur isoleren, uw glazen isoleren en uw vloer isoleren. Hiervoor zijn subsidies geregeld. Uw glas kunt u isoleren naar HR ++ dubbel glas, dit houdt de kou buiten en de warmte binnen. Dit zal erg veel energie besparen.

Maak gebruik van zonne-energie

U kunt zelf uw elektriciteit opwekken door gebruik te maken van zonne-energie. Zonne-energie is een zeer goede manier om energiebewust te leven. Een elektricien zou de zonnepanelen op uw dak kunnen installeren. Ook is het mogelijk om uw zonne-energie te gebruiken om warm water te creëren met gebruik van een zonneboiler. Hier kunt u een subsidie voor krijgen. Deze warme water kunt u gebruiken voor warm tapwater uit de kraan, radiatoren en vloerverwarming. 

Installeer een slimme thermostaat 

Een slimme thermostaat die u zelf kunt programmeren helpt ook een heleboel met het besparen van energie. U kunt namelijk zelf programmeren wanneer de verwarmen aan en uit gaat. Zo vergeet u nooit om een verwarming uit te zetten. Een slimme thermostaat maakt het ook mogelijk om inzicht te geven op het verbruik van de verwarming in uw woning. 

 

 

Gerelateerde artikelen

Cadeau zoeken voor 50 jaar getrouwd

Zoekt u een manier om structureel op de energiekosten te besparen?

Ontwerp proefschrift