Mediahotspots
Image default
Vervoer en transport

Wat u moet weten voordat u op pad kunt met uw aanhanger

Voordat u de weg op gaat met uw aanhanger zijn er allerlei dingen die u moet weten. Niet alleen omdat het zo nu en dan goed is om uw algemene kennis een beetje uit te breiden, maar ook om een veilige verkeerssituatie te realiseren voor u en andere weggebruikers. Een aanhanger kent natuurlijk ontzettend veel aanhangwagen onderdelen, zoveel dat u en vele anderen 90% van de onderdelen niet kent. Het is natuurlijk van belang om als gebruiker op de hoogte te zijn van de belangrijkste aanhangwagen onderdelen, zodat u nooit voor verrassingen komt te staan.

Oplooprem controleren

1 van de belangrijkste onderdelen van de aanhanger is de oplooprem, zonder oplooprem zou het ontzettend gevaarlijk zijn om de weg op te gaan met uw aanhanger. De oplooprem zorgt er namelijk voor dat uw aanhanger ook remt wanneer uw auto remt. Zonder de oplooprem zou uw aanhanger dus enorm veel tegengewicht geven op het moment dat u met de auto wilt remmen. Dit zorgt voor een lange remweg en kan gevaarlijke verkeerssituaties opleveren. Het is dus belangrijk dat de oplooprem ten alle tijden goed werkt. U kunt gebreken aan de oplooprem herkennen aan een bonkend gevoel tijdens het remmen.

Oplooprem

De disselkist, ideaal

Er zijn natuurlijk ontzettend veel items die u kunt gebruiken wanneer u beschikt over een aanhangwagen. Deze items kunt u los in de aanhanger gooien, maar dan gaan uw spullen alle kanten op. De disselkist biedt uitkomst in dit soort situaties. U kunt uw spullen als een bagagenet, setje spanbanden, gereedschap, wielklem allemaal kwijt in deze disselkist. Ontzettend handig en van groot belang.

Verlichting

De verlichting van een aanhangwagen kent veel regels, het is belangrijk dat u op de hoogte bent van deze regels en deze regels naleeft zodat u goed zichtbaar bent. Ook is het verstandig voor vertrek altijd even uw lichten te controleren. Check alle verschillende soorten lampen: druk bijvoorbeeld uw rem in, gebruik de knipper- en gevarenlichten en voer nog wat checks uit voordat u op stap gaat.

Bandenspanning

Ieder gewicht en dus iedere aanhangwagen heeft een andere bandenspanning nodig. Het is goed om uit te zoeken welke bandenspanning goed is voor uw aanhanger. Zo voorkomt u problemen op de weg. Check deze bandenspanning dan ook regelmatig om er zeker van te zijn dat u veilig op pad kunt.

Neuswiel

Ook het neuswiel is ontzettend belangrijk, met name wanneer u de aanhanger loskoppelt van de auto. Het neuswiel is essentieel als het gaat om het bewaren van het evenwicht wanneer de aanhanger is losgekoppeld. Het is daarom belangrijk dat u voorzichtig bent met het neuswiel. Draai deze goed in voordat u gaat rijden, zodat deze het wegdek of de hobbels in het wegdek niet raakt. Wanneer het neuswiel de grond raakt tijdens het rijden kan dit problemen opleveren.