Mediahotspots
Image default
Mode en Kleding

Duurzame kleding als oplossing voor vervuiling

Met zoveel problemen – klimaatverandering, plasticvervuiling, ontbossing, verlies van koraalriffen & biodiversiteit, waterschaarste, om er maar een paar te noemen – is de mode-industrie voor de meeste mensen niet per se top of mind als probleem of oplossing. Helaas hebben we slecht nieuws voor u – de kledingindustrie is vies en draagt in belangrijke mate bij aan de schade aan het milieu en de mens. Goed nieuws is dat duurzame mode veel van deze problemen aanpakt op een manier die u misschien niet verwacht.

Duurzame modemerken creëren mode op een manier die het meest rekening houdt met de mensheid en het milieu, waarbij de impact op het milieu waar mogelijk wordt verminderd. Het uiteindelijke doel is om een systeem te hebben dat werkt zonder een negatieve voetafdruk achter te laten.

DUURZAME KLEDING BESPAART NATUURLIJKE HULPBRONNEN
Uit een studie uit 2015 blijkt dat 97% van wat er in het maken van kleding zit, nieuwe grondstoffen zijn en dat slechts 3% ervan bestaat uit gerecyclede materialen. Dit komt neer op een jaarlijkse grondstofinput van 98 miljoen ton – inclusief olie voor de productie van synthetische vezels, meststoffen voor de katoenteelt en een eindeloze lijst van chemicaliën die nodig zijn voor het verven en afwerken van stof.

Gerecycleerde vezels hebben bewezen een veel duurzamere optie te zijn, omdat ze de druk op de primaire grondstoffen verminderen en het groeiende probleem van het afvalbeheer aanpakken.

Kies ook voor eerlijke kleding van een goede afkomst, waar niet onnodig grondstoffen voor zijn verbruikt en waarbij medewerkers eerlijk zijn betaald. Kijk in de eerlijke kleding webshop van ADUH voor prachtige ecologische kleding.