Mediahotspots
Image default
Woning en Tuin

Een schoorsteenkap kan ook mooi

Wat heb je aan een schoorsteenkap? Meer dan je denkt. De overdekking van je schoorsteen bevordert de levensduur van je haard en voorkomt inregenen. Maar een schoorsteenkap is ook direct het hoogste punt van je huis – iets dat je gasten en buren direct opvalt. Daarom zijn er ook veel verschillende modellen, die een aantrekkelijk uiterlijk combineren met een belangrijke functie.

 

Wat doet een schoorsteenkap voor je haard?

Een kap voorkomt het inregenen van je schoorsteen. Er komt veel minder regen, sneeuw, hagel en andere aanslag het schoorsteenkanaal binnen. Daardoor vermindert de biologische aanslag (algen, mos, schimmel) en trekt de haard beter. Ook gaat de kap het nestelen van brutale vogels tegen, en voorkomt zo een potentieel gevaarlijke verstopping van het rookkanaal. Doordat de binnenkant van de schoorsteen niet nat wordt en bevriest in de winter, wordt het scheuren en losbreken van stenen voorkomen. Zo zie je dat een kap plaatsen meer praktische voordelen heeft dan je misschien dacht.

 

Het oog wil ook wat

Je kunt uit verschillende materialen en vormen kiezen als je een kap bestelt. Een cilindervormige of kegelvormige kap van RVS is goedkoop en vervult alle functies van een goede schoorsteenkap. Maar als je je woning nét iets extra’s wil geven, dan zijn er speciale decoratieve kappen te koop – die ook zeker niet de hoofdprijs kosten. Denk aan een torenspitsvormige kap bekroond met een koperen bal of spies. Of een roetzwarte kap met een retro vormgeving. Het is ook mogelijk om een extra functie aan je kap toe te voegen met een windvaan in de vorm van een “gek”, persoon of richtingpijl!