Mediahotspots
Image default
Auto's en Motoren

Het rijbewijs vanaf wanneer kan en mag ik rijden?

Het rijbewijs is een roze pasjes dat je kunt aanvragen op het moment dat je geslaagd bent voor het praktijkexamen. Tijdens het praktijkexamen bewijs jij de examinator dat je door de rijles in Delft de rijvaardigheid goed beheerst. Tijdens de rijles in Delft heb je namelijk flink geoefend om uiteindelijk het praktijkexamen te halen.

Ik ben geslaagd dan stap ik meteen in de auto van pap en mam, toch?

Maar nu ben je klaar je hebt net te horen gekregen van de examinator dat je geslaagd bent. Mag je dan ook al meteen de weg? Het antwoord hierop is nee, je hebt namelijk nog niet het bewijs stuk van de rijvaardigheid in je bezit, oftewel dat roze pasje. Bovendien mag je ook niet meer terugrijden in de lesauto vanuit het CBR naar huis. Dit heeft te maken met de verzekering die geldt voor de auto. Door het halen van het praktijkexamen ben je officieel ook geen leerling meer bij de rijschool. Dit is dan ook de reden dat je niet meer naar huis mag rijden. Als je dan thuis komt maak je nog even een leuke foto met de les auto voor de sociale mediakanalen.

Het gemeentehuis en nog even wachten

De volgende stap die moet zetten is om zo snel mogelijk een pasfoto te laten maken of te zoeken. Deze pasfoto heb je namelijk nodig om je rijbewijs aan te vragen. Dit doe je op het plaatselijke gemeentehuis van jouw dorp of stad. Vervolgens ga dus na dat gemeentehuis en vraag je jouw rijbewijs aan. Het rijbewijs is best prijzig maar hij is dan ook 10 jaar geldig. Nadat je de aanvraag hebt ingediend begint het leukste van alles. Dit is namelijk het wachten op je rijbewijs. Tenzij je het met spoed hebt aangevraagd zul ongeveer 5 werkdagen moeten wachten. Wanneer je het rijbewijs met spoed aanvraagt moet je nog een extra vergoeding betalen maar dan kun je rijbewijs ook ophalen binnen één à twee werkdagen. Dan kun je dus nog sneller kilometers maken. Maar het is natuurlijk wel zo dat wanneer je het niet persé met spoed moet hebben je best even kan wachten.  

https://drivercompany.nl/rijschool-delft/