Mediahotspots
Image default
Bedrijven

Hoe word je taxichauffeur?

Heb je eigenlijk niet zoveel zin om lang in de studieboeken te kijken en wil je taxichauffeur worden? Helemaal niet zo’n gek plan hoor. Als taxichauffeur verdien je gemiddeld tussen de 1400 en 2300 euro. Niet direct het hoogste salaris, maar je kunt er zeker wel van rondkomen. Om te kunnen beginnen is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat je de juiste stappen onderneemt, zodat je als taxichauffeur aan de slag mag gaan. Want, het is niet zo dat je direct aan het werk kunt. Wil je weten welke stappen je moet ondernemen? Lees het hier.

Juiste rijbewijs

Als je wil werken als taxichauffeur dan moet je eerst een chauffeursdiploma taxi halen via het CBR. Dat diploma krijg je als je het daarvoor benodigde theoretisch examen en praktijkexamen slaagt. Dit diploma is anders dan het normale rijbewijs. Voorwaarde om het rijbewijs voor taxi te halen is dat je al een normaal rijbewijs hebt. Ook het examen is anders. Zo let men bij het praktijkexamen niet zoveel op het kijkgedrag dan bij een normaal rijexamen. Waar men extra op let is dat de chauffeur klantvriendelijk is en dat hij of zij goed Nederlands spreekt. In het examen moet de kandidaat naar een bepaald punt rijden, met behulp van een navigatiesysteem, via de kortste route.

Vog aanvraag

Een taxichauffeur moet ook een vog aanvraag doen. Een vog is een Verklaring omtrent goed gedrag. Dit is verplicht om het beroep van taxichauffeur te mogen uitoefenen. Je krijgt sowieso een vog als je geen strafblad hebt. Afhankelijk van een eventueel strafblad kan het zijn dat de vog aanvraag niet goedgekeurd wordt en iemand geen vog krijgt. Het is mogelijk om later nog eens een vog aanvraag te doen. Soms kan het bijvoorbeeld een paar jaar later wel worden akkoord worden bevonden.

Taxibedrijf

Wil je echt ook een taxibedrijf beginnen? Dan moet je onder andere jouw bedrijf inschrijven bij de KvK en moet je jezelf aanmelden bij de belastingdienst. Verder heb je een vergunning voor taxivervoer nodig en moet je een verklaring voor gezamenlijk vervoer invullen. Eventueel kun je ook een vergunningsbewijs aanvragen. Verder moet je ook een ondernemerskaart aanvragen en een keuringsbewijs taxi.

https://www.vognodig.nl/vog-aanvragen