Mediahotspots
Image default
Zakelijk

Laagspanningscursus volgen

Werk je met laagspanningsinstallaties? Als je werkt met elektrische installaties met een maximale spanning van 1000 volt, doe je er goed aan om een cursus NEN 3140 te volgen; je leert de normen kennen waar je rekening mee moet houden als je met een laagspanningsinstallatie werkt. Dit doe je in de eerste plaats voor je eigen veiligheid, maar ook voor die van je medemens. De cursus kun je volgen bij NEN. Bij een gelijkspanning van 1500 volt gelden de richtlijnen van NEN 3140 eveneens. Wil je op een veilige en verantwoorde manier met laagspanningsinstallaties werken? Aarzel niet om verder te lezen.

Wat zegt de wet?

Volgens de wet moet een elektrotechnische installatie niet alleen veilig zijn, maar moet er ook op een veilige manier mee worden omgegaan. In Nederland wordt er veel waarde gehecht aan voorzichtigheid als het gaat om potentieel gevaarlijke apparaten. Dat is maar goed ook, want de gevolgen van elektrisering zijn niet mis. Met de bepalingen van NEN 3140 in je achterhoofd, moet het vast en zeker lukken om op een veilige manier werkzaamheden te verrichten aan elektrische installaties. Ook als je met elektrische apparaten werkt komen de normen van NEN 3140 van pas. De toepassingen zijn dan ook divers te noemen.

Wat leer je tijdens de cursus?

Tijdens de cursus leer je hoe je elektrisch gereedschap keurt. Ook leer je hoe je met elektrische machines werkt op een veilige manier. Zo ben je ervan verzekerd dat je geen onnodige risico’s loopt. Elektrisch gereedschap keuren met NEN 3140 moet van de wet. Sommige bedrijven kiezen ervoor om dit uit te besteden, maar als je de cursus volgt, kun je het ook prima zelf doen. Jouw bedrijf zal nooit meer hetzelfde zijn. Arbeidsmiddelen, handgereedschappen en drie fasen machines kun je moeiteloos keuren als je de cursus hebt gevolgd. Dit wordt allemaal stap voor stap uit de doeken gedaan tijdens de training.

Waar wacht je nog op?

Er is dus geen enkele reden te bedenken om de training niet te volgen. Anders loop je namelijk onnodig risico dat je slachtoffer wordt van elektrisering, wat helaas maar al te vaak voorkomt. Dat is vrijwel altijd het gevolg van de onkunde van werknemers. Het is belangrijk dat werknemers in een veilige werkomgeving werken. Dat stelt ook de Arbowet. De werkomgeving maak je zo veilig mogelijk met de kennis die je opdoet tijdens de NEN 3140 cursus. De kennis die je opdoet is meteen in de praktijk toe te passen.