Mediahotspots
Image default
Aanbiedingen

VoIP telefonie – Wat is het en hoe werkt het?

De termen IP-telefonie (IP = Internet Protocol) en Voice over IP (in het kort: VoIP telefonie) hebben betrekking op het voeren van telefoongesprekken via een computernetwerk, waarbij de gegevens worden overgedragen volgens de IP-standaard.

Deze vorm van VoIP telefonie is beter bekend als internettelefonie. Het is noodzakelijk om gegevens voor overdracht via internet op te stellen om te voldoen aan de regels van het internetprotocol. De hier gebruikte transferroutes zijn hetzelfde als die welke worden gebruikt voor standaard data transferral via internet.

 

VoIP telefonie hardware

Om VoIP telefonie te kunnen gebruiken, heeft u de juiste hardware nodig. Er zijn vier verschillende alternatieven beschikbaar.

De eerste optie is gebruik te maken van een standaardcomputer met microfoon, evenals een luidspreker of koptelefoon. Hierbij komt de applicatie en installatie van speciale software op de pc.

Ten tweede is het mogelijk om specifieke VoIP-apparaten te gebruiken, evenals IP- en SIP-telefoons. Deze verschillen alleen van een standaard telefoon in termen van de technologie die de data overdracht via internet mogelijk maakt.

Als extra optie is het mogelijk om de conventionele telefoon te gebruiken en deze aan te sluiten op een speciale adapter, die de analoge telefoongegevens omzetten in digitale signalen.

Tenslotte is het ook mogelijk om een ​​mobiele telefoon te gebruiken, door het telefoonsysteem via een FMC-client te verbinden. Het voordeel van de laatste drie opties ligt in de werking van het apparaat, die op dezelfde manier kan worden gebruikt als een normale telefoon. Een ander voordeel is dat de gebruiker ook bereikbaar is, als de pc uitgeschakeld is.

 

Hoe VoIP werkt

Ten eerste worden de akoestische signalen gedigitaliseerd tijdens de dataoverdracht, en verdeeld in individuele data-pakketten. Deze gegevenspakketten worden vervolgens gemarkeerd met een zogenaamde koptekst. Deze kopteksten bevatten informatie over de identiteit van de afzender en ontvanger, of over de status van het bericht.

Het is nu nodig om een ​​verbinding tot stand te brengen. Hiervoor gebruikt u een Session Initiation Protocol Address (in het kort: SIP-adres). Dit is slechts één keer toegewezen, zodat het mogelijk is het adres uniek te identificeren. Het activeren van het apparaat resulteert in deze aanmelding bij een server. De server registreert dan de login.

Als dit SIP-adres door een andere deelnemer wordt opgeroepen, wordt dit verzoek doorgestuurd naar de server waar de gebruiker zich bij heeft geregistreerd. De server geeft het gesprek door naar het eindapparaat en stelt daarom een ​​telefoongesprek in. Omdat het SIP-adres niet verbonden is aan de hand van een standaard telefoonnummer, is de gebruiker verbonden met het internet via het bijbehorende eindapparaat en is daarom overal ter wereld bereikbaar. Het is nu ook mogelijk internet telefonie te verbinden met het standaard telefoonnetwerk.

Dit gebeurt via bepaalde gateways. Dit biedt de gebruiker de mogelijkheid om een ​​conventionele telefoon te gebruiken om een ​​VoIP-telefoon te bellen en vice versa. De zogenaamde Media Gateway kan bijvoorbeeld worden gebruikt met een ISDN-verbinding of een analoge telefoonverbinding.

 

De voordelen van VoIP Telefonie

Het eerste opmerkelijke voordeel is dat internettelephony een bijzonder goedkope optie is, want bijna elke huishouden heeft tegenwoordig vaste internet. Daarom ontstaan ​​er geen verdere kosten omdat VoIP telefonie hier eenvoudigweg toegang tot heeft. Dit betekent dat de standaard telefoonverbinding overbodig is en zelfs verwijderd kan worden.

De kosten van de individuele telefoongesprekken zijn meestal ook lager dan bij analoge telefonie. Telefoongesprekken met deelnemers die dezelfde VoIP-provider gebruiken, zijn meestal gratis. Het is ook vaak het geval dat bellers die gebruik maken van alternatieve VoIP-providers ook gratis zijn; Alleen in een paar gevallen worden hier kosten in rekening gebracht.

Oproepen die binnen het standaard telefoonnetwerk zijn geplaatst, zijn echter altijd onderhevig aan kosten, hoewel deze zeer laag zijn bij veel aanbieders.

 

Bronnen

Voor meer informatie kun je de volgende bronnen raadplegen:

Onbezorgd bellen

https://www.vcareconnect.nl/