Mediahotspots
Image default
Boeken en Tijdschriften

Voor- en nadelen van een boek uitgeven zonder uitgeverij

Waar sommige schrijvers gepubliceerd worden door een uitgeverij, is dat niet voor iedere schrijver weggelegd. Gelukkig hebben deze schrijvers nog een hoop andere mogelijkheden. Een uitgeverij is niet per se noodzakelijk als je een boek laten drukken wilt. En ook als je een boek aan de man wilt krijgen, hoef je niet afhankelijk te zijn van de promotiematerialen van een uitgever. Met een slimme aanpak kun je als onafhankelijk schrijver ver komen. Wij tonen je hieronder de voor- en nadelen van een boek uitgeven zonder hulp van een uitgeverij.

De voordelen van een boek uitgeven zonder uitgeverij

Wanneer een uitgeverij met je in zee gaat, brengt dit een aantal verplichtingen met zich mee. Soms is er een deadline, andere keren willen uitgeverijen eerst je boek doorlezen en vervolgens bepalen of iets wel of niet door de beugel kan. Eigenlijk wil je dit natuurlijk liever niet. Zonder uitgeverij ben je compleet onafhankelijk. Je hoeft je aan niemand te verantwoorden voor je keuzes en je hebt tevens geen verplichtingen. Je bepaalt alles zelf. Ook je boek laten drukken voer je zelf uit. Deze complete vrijheid is misschien wel het grootste voordeel van uitgeven zonder uitgeverij. Een andere aangename bijkomstigheid is het feit dat alle opbrengsten van je boek voor jou zijn. Bij uitgeverijen is dit nooit het geval. Vaak gaat het grootste deel van de opbrengst naar hen toe, vanwege de werkzaamheden die ze voor je hebben uitgevoerd. Als schrijver verdien je er minder aan, alhoewel misschien wel meer mensen je boeken lezen. Als onafhankelijk schrijver zijn 100% van de opbrengsten voor jou. Tot slot kun je ook bepalen met wie je samenwerkt. Als je jouw boek van illustraties wilt voorzien, kies je zelf de tekenaar. Uitgeverijen bepalen dit vaak voor schrijvers. Zij hebben hier geen keuze over.

De nadelen van een boek uitgeven zonder uitgeverij

Helaas kleven er ook wat haken en ogen aan een boek geheel zelf uitgeven. Ten eerste moet je veel meer regelen. Alles komt op jouw bord. Het boek laten drukken, verkopen, promotie: alle facetten zijn voor jouw rekening. Het is dus veel meer werk voor jezelf zonder uitgeverij. Daarnaast zul je ook zelf geld moeten spenderen aan deze onderdelen. Advertenties kopen om te plaatsen, het boek laten drukken: dit kost allemaal geld. En het is altijd maar de vraag hoeveel budget je hiervoor over hebt. Wanneer je samenwerkt met een uitgeverij, heb je deze problemen niet. Zij zorgen er voor dat het boek gepromoot wordt en bij diverse verkooppunten verkrijgbaar is. Bovendien zijn consumenten toch snel geneigd eerder boeken van bekende uitgevers te kopen dan boeken die zonder uitgever op de markt zijn gebracht. Als onafhankelijk schrijver is de uitdaging dus vele malen groter om je boeken aan de man te krijgen.