Mediahotspots
Image default
Bedrijven

Werken met gevaarlijke stoffen is een vak apart

Het werken met gevaarlijke stoffen is een vak apart. Elke stof heeft namelijk zo zijn eigen eigenschappen. Zo heeft elke gevaarlijke stof zijn eigenproces. Elke stof wordt namelijk weer voor iets anders gebruikt. Daarnaast heeft elke gevaarlijke stof natuurlijk ook weer wisselende reacties op andere stoffen. Het is dan ook belangrijk dat je van te voren al weet welke boter je in de kuip hebt zitten. Je wilt dus weten welke stoffen je binnen krijgt. Via deze manier weet dan namelijk waar je op moeten, wat je wel moet doen en wat je absoluut niet moet. Bovendien weet de gebruiker of verwerker dan ook wat er moet gebeuren mocht het nu mis gaan. Zo zijn er stoffen de met schuim geblust dienen te worden. Maar er zijn er ook die met water geblust moeten worden. Voor de brandweer is het dus ook van belang dat zij via het bedrijf weten welke gevaarlijke stoffen er zijn opgeslagen in die loods die in brand staat. Zo weet de brandweer ook welke stoffen ze moeten meten in de lucht om bijvoorbeeld het advies aan de omgeving te kunnen geven om de ramen en deuren te sluiten.

Gevaarlijke stoffen

Als je gevaarlijke stoffen uit andere landen importeert dien je er rekening mee te houden dat niet ieder land dezelfde regels hanteert. Zo kan het zijn dat je iets importeert waar je achteraf er achter komt dat er ook nog een bijproduct is verwerkt in de stof. Dat bijproduct heb je helemaal niet nodig en je weet dan ook niet wat je ermee moet. Wat doe je ermee? Is dan de vraag die je jezelf stelt.

MSDS Sheets

Om ervoor te zorgen dat dit niet gebeurd is het in Nederland verplicht om gebruik te maken van MSDS sheets. Deze MSDS sheets zijn een stappenplan waarmee je ervoor kunt zorgen dat je alle gevaarlijke stoffen bij import in een duidelijk overzicht hebt. Zo loop je dus niet achteraf met de gebakken peren. Bovendien hebben bedrijven die de afvalstoffen van jou overnemen ook een idee van wat voor stoffen levert. Zo help je dus uiteindelijk iedereen met het overzicht te bewaren.

https://www.devibfabriek.nl/msds-material-safety-data-sheet/