Mediahotspots
Image default
Zakelijk

Aankooptips nieuwe bureaustoelen

Waar moet je op letten als je een nieuwe bureaustoel gaat kopen? Wat kost een bureaustoel ongeveer? En wat mag je ervan verwachten? Welke opties zijn er allemaal? In dit artikel leggen we je precies uit waar je op moet letten bij de aanschaf van jouw volgende bureaustoel. 

Ergonomisch, is dat normaal?

Een bureaustoel is een bureaustoel, niet waar? Inderdaad. Niets is minder waar! Voordat ergonomische bureaustoelen de norm werden waren er veelal oncomfortabele stoelen te koop die voor allerlei klachten zorgden, van rug- en nekpijn tot klachten in andere lichaamsdelen. Na de introductie van de ergonomische bureaustoel zou je zeggen dat er geen niet-ergonomische bureaustoelen meer gemaakt worden maar helaas is dit wel het geval. 

Hoe herken je een ergonomische bureaustoel? Ergonomische bureaustoelen zijn in meer en mindere mate verstelbaar. Zo kan je een aantal vlakken op de stoel verstellen, denk hierbij onder meer aan de rugleuning, de armleuningen en het zitvlak. Door deze onderdelen van de stoel te verstellen op basis van jouw lichaam verminder of voorkom je klachten zelfs compleet. 

Welke soorten rugleuning zijn er?

De rugleuning houdt je romp overeind terwijl jij aan het werk bent. Om ervoor te zorgen dat de stoel optimaal zijn werk kan doen dient de rugleuning correct ingesteld te zijn. Rugleuningen zijn er in de meest bekende variant, gewoon gemaakt van hetzelfde materiaal als de rest van de stoel of als rugleuning met netbespanning. Rugleuningen met netbespanning hebben het voordeel dat ze zich automatisch vormen naar jouw rug. Daarnaast zijn ze minder warm in de zomer doordat ze beter ventileren dan een “dichte” reguliere rugleuning. 

Wat is een leundensteun en heb ik er een nodig?

Lendensteunen kan ervoor zorgen dat je minder rugpijn hebt. Je kan kiezen tussen verstelbare lendensteunen of een reguliere lendensteun die in een standaard positie verkeerd. De beste keus hierin is de verstelbare lendensteun, deze kan je namelijk precies afstellen op jouw lichaamsbouw. 

Draaibare armleuningen, handig of niet?

Armleuningen zijn er in allerlei soorten en maten. Van statische en niet verstelbare armleuningen tot compleet draaibare 4D armleuningen. Samengevat kan je kiezen uit: in hoogte verstelbare armleuningen of in meerdere richtingen. Als een armleuning in meerdere richtingen verstelbaar is kan dat zijn in hoogte, breedte, diepte en zelfs de hoek waarin deze staat. 

Het budget, wat zijn de kosten voor een ergonomische bureaustoel?

Kwalitatieve ergonomische bureaustoelen zijn niet erg goedkoop maar op lange termijn krijg je er een hoop voor terug. Je kan zelfs stellen dat een ergonomische bureaustoel zichzelf terugbetaald als je kijkt naar de medische klachten die een reguliere, niet ergonomische bureaustoel kan opleveren. Naast het voorkomen van lichamelijke ongemakken maakt een juiste houding tijdens je werk jou stukken productiever. 

De duurste modellen met alles erop en eraan zijn verkrijgbaar vanaf 800 tot 1600 euro per stuk. Hierbij moet je denken aan een bureaustoel met een hoogwaardig afwerkingsniveau gemaakt van premium materialen. IN deze prijsklasse mag je er vanuit gaan dat een verstelbare lendensteun en volledig draai- en verstelbare arm leuningen erop zitten. 

Daar tussenin zit nog de middenklasse. In elk geval hoort je bureaustoel in deze klasse te voldoen aan alle ARBO richtlijnen. Verder variëren de opties en functionaliteiten zeer in deze klasse. Voor bijna elk budget is het wel wat te vinden. 

Vanaf een euro of 200 heb je een instap bureaustoel. Het ontwerp zal geen prijzen winnen maar functionaliteit is waar het hier om draait. In de budgetklasse mag je er vanuit gaan dat de stoel minstens in hoogte verstelbaar is. In de meeste gevallen zal ook de rugleuning verstelbaar zijn maar in deze klasse is dat niet te garanderen.