Mediahotspots
Image default
Fotografie

Foto’s uit de Tweede Wereldoorlog vertellen een verhaal

Wanneer je geïnteresseerd bent in het oorlogsverleden van Nederland, dan zijn de foto’s van stichting Spaarnestad uit de Tweede Wereldoorlog echt iets voor jou! Spaarnestad Photo heeft een ruime collectie over het leven in Nederland vanaf 1867. Deze foto’s geven je inzicht in het alledaagse leven van de mensen van toen, ook tijdens de barre oorlogstijd van de Tweede Wereldoorlog. Duik in de collectie als je meer wilt weten over Nederland van 1940 tot 1945.  Een beeld of foto zegt meer dan duizend woorden.

Een foto als historisch document

Je denkt er misschien niet over na als je een foto maakt, maar een foto bevat veel informatie. Denk bijvoorbeeld aan de kleding die de mensen op de foto dragen, de locatie van de foto, de gebeurtenis die op de foto staat en de auto’s en gebouwen op de achtergrond. Foto’s laten zien hoe de wereld op dat moment was. Wanneer je op zoek bent naar historische informatie is een foto dus een ware goudmijn. Daarnaast maakt een foto het mogelijk om je in een situatie in te leven. Bekijk bijvoorbeeld de diverse foto’s uit de Tweede Wereldoorlog over de bevrijding van Amsterdam die geschoten zijn in de laatste dagen van de oorlog en voel de vreugde en de opluchting van de mensen op straat.

Een beeldbank over de geschiedenis van Nederland

Of je nu op zoek bent naar historische bronnen voor je wetenschappelijk onderzoek, of dat je meer wilt weten over de geschiedenis van Nederland door de jaren heen, bij Spaarnestad Photo vind je de grootste fotocollectie van Nederland. Van een bekende uitgeverij en drukkerij in 1906 zijn ze inmiddels uitgegroeid tot een beeldbank met maar liefst 13 miljoen foto’s. In deze collectie vind je alles over het leven van Nederland van de 19e eeuw tot nu. Kom langs bij het Nationaal Archief in Den Haag en bekijk zelf de collectie. Heb je geen zin om van de bank te komen? Geen enkel probleem! Wandel digitaal door de bijzondere thema’s met de online Couch Touring!

https://spaarnestadphoto.nl/