Mediahotspots
Image default
Gezondheid

Helpt bevlogenheid bij het verjagen van een burn-out?

Helpt bevlogenheid bij het verjagen van een burn-out?

Steeds meer mensen krijgen in hun leven te maken met een burn-out. Wat is een burn-out en is het te voorkomen dat jij in een burn-out terecht komt? Steeds meer onderzoekers vinden het interessant om het fenomeen burn-out te onderzoeken. Dit komt doordat er steeds meer over bekend wordt en er ook steeds meer mensen mee te maken krijgen. Er bestaan allerlei bewegingen die willen onderzoeken hoe een burn-out bestreden en voorkomen kan worden. Bevlogenheid ook wel bezieling en geestdrift genoemd lijkt een steeds grotere rol te spelen. In deze blog lees je over bevlogenheid en een burn-out.

 

Wat is bevlogenheid precies?

Bevlogenheid kent vele omschrijvingen en definities. Er zijn ook verschillende betekenissen en verwoordingen voor bevlogenheid aan te duiden. Bevlogenheid kan eigenlijk aan de hand van drie verschillende termen omschreven worden. Deze termen zijn: energie, flow en toewijding. Bevlogenheid is een positieve, affectief-cognitieve toestand waarin jij je kunt bevinden. Wanneer je bevlogen bent voel jij je vitaal, toegewijd en sta je open voor absorptie van nieuwe ervaringen. Wanneer je bevlogen bent voel jij je fit, gezond en je bruist van de energie. In feite voel jij je onverwoestbaar en heb je een grote veerkracht voor negatieve elementen in je leven. Bevlogen zijn betekent ook wel mentaal sterk zijn.

Op welke manier kan bevlogenheid jou een burn-out besparen?

Weet jij welke symptomen van stress een burn-out kenmerken? Vaak voel jij je vermoeit, energieloos en niet fit wanneer je lange tijd te veel stress ervaart. Je kunt je minder goed concentreren en je geniet minder van de leuke dingen die je meemaakt. Druk op de borst, duizeligheid en nek- of rugpijn kunnen ook signalen zijn van overmatige stress. Bevlogenheid laat je juist het tegenovergestelde voelen. Daardoor voel jij je energiek, fit en blij. Wanneer je iedere maand tijd maakt voor dingen waar jij echt blij van wordt, zal je meer bevlogen door het leven gaan. Deze bevlogenheid zorgt ervoor dat de stress en de negatieve gevolgen daarvan meer verdrukt of verwisseld raken door positieve gevoelens. Probeer zelfs een stukje bevlogenheid op je werk te vinden. Probeer jezelf uit te dagen en kies eens andere werkzaamheden uit om te proberen of je deze bevlogen kunt uitvoeren. Al kies je er één dag in de week voor om bevlogen werkzaamheden uit te voeren, heeft dat al een groot positief effect. Prikkel je bevlogenheid en wakker een nieuwe en on-uitputtende energiebron aan.

https://liberi.nl/