Mediahotspots
Image default
Gezondheid

Hoe ontstaat cellulitis en zijn er oplossing voor?

De natuurlijke flora van ons lichaam omvat een aantal soorten bacteriën. Deze bacteriën gedijen binnen en buiten het menselijk lichaam zonder schade te veroorzaken als zij op hun juiste plaats blijven en normale aantallen behouden. In sommige gevallen krijgen we per ongeluk snijwonden en breuken in de huid, waardoor ongewenste huidopeningen ontstaan. 

Door deze sneetjes of schrammen kan een deel van de externe natuurlijke flora van het lichaam de buitenste laag van de huid binnendringen en zich naar binnen verplaatsen om de diepste huidlaag te infecteren. Dit is wat er gebeurt bij cellulitis.

Wat is cellulitus?

Cellulitis is een huidziekte die op verschillende plaatsen in het lichaam kan voorkomen. De bacteriën die verantwoordelijk zijn voor deze huidziekte zijn meestal de bacteriën Staphylococcus aureus en Groep A Streptococcus. Beide oorzaken van cellulitis spelen een rol bij de verschillende soorten cellulitis zoals gezichtscellulitis, borstcellulitis, orbitale cellulitis, periorbitale cellulitis, hand/armcellulitis, perianale cellulitis en onderbeen/voet cellulitis.

Wat zijn de oorzaken?

Deze twee oorzaken van cellulitis gedragen zich verschillend zodra ze zich in het lichaam bevinden. Groep A beta-hemolytische streptokokken verspreiden zich snel onder de huid en produceren enzymen die cellen afbreken, waardoor een niet-lokale infectie mogelijk wordt. Infectie met stafylokokken daarentegen is meer gelokaliseerd en treedt vaak op bij binnendringen via een open wond.

Andere micro-organismen en onderliggende ziekten kunnen ook een van de oorzaken van cellulitis zijn. Deze micro-organismen kunnen het lichaam binnendringen via schaafwonden, snijwonden, blaren, insectenbeten en zelfs zweren en de huidlagen binnendringen. 

Tatoeages en chirurgische wonden kunnen ook ingangspunten zijn van cellulitis-veroorzakende bacteriën. Sommige infecties kunnen zelfs zwellingen veroorzaken in nabijgelegen lymfeklieren en uiteindelijk de infectie via het bloed verspreiden.

– Hemophilus influenzae type B of Hib is een gramnegatieve en niet-motiele bacterie die vroeger veelvuldig cellulitis en andere ziekten veroorzaakte, vooral bij kinderen. Sinds er een vaccin tegen Hib is ontwikkeld, is het aantal gevallen van cellulitis veroorzaakt door dit type bacterie drastisch gedaald.

– Clostridium perfringens is een anaërobe bacterie die algemeen voorkomt in de bodem, in mariene sedimenten en is ook een natuurlijke flora van de darmen. Deze bacterie veroorzaakt anaërobe cellulitis. Dit is een plaatselijke infectie die de huid en weke delen aantast en in zeldzame gevallen necrose kan veroorzaken.

– Pasteurella multocida is een bacterie die behoort tot de oorzaken van cellulitis door dierenbeten. Deze bacterie komt voor in de bovenste luchtwegen van katten, honden en vee. Hij kan op de mens worden overgedragen via beten, schrammen of zelfs alleen via speeksel. De cellulitis die door deze bacterie wordt veroorzaakt, ontwikkelt zich snel en vereist onmiddellijke medische verzorging.

– Bepaalde ziekten kunnen ook tot complicaties leiden en een van de oorzaken van cellulitis zijn.

Wie kunnen snel cellulitis krijgen?

Mensen met verminderde weerstand of een zwak immuunsysteem zijn een gemakkelijk doelwit voor cellulitis veroorzakende bacteriën. Mensen met chronische huidaandoeningen zoals eczeem of psoriasis, waarbij de huid voortdurend verse wondjes of openingen heeft, kunnen ook gemakkelijk cellulitis oplopen als ze niet voorzichtig zijn. Hetzelfde kan gezegd worden van mensen met voetschimmel, schimmelinfecties, diabetes en oedeem.

Cellulitis wordt meestal behandeld met antibiotica en kan worden verlicht door antibiotische zalven. Voor behandeling is een doktersrecept en advies nodig. Ernstige gevallen van cellulitis worden behandeld in een ziekenhuis, terwijl milde gevallen thuis kunnen worden behandeld.