Mediahotspots
Image default
Gezondheid

Vanaf welke leeftijd is definitief ontharen geschikt?

In de puberteit krijgen zowel jongens als meisjes meer lichaamsbeharing. Bij meisjes begint dat vaak al jong en krijgen ze haren onder hun oksels en op de armen en benen. Bij jongens komt daar nog baardgroei bij en haren in de neus en oren. Zelfs als ze bijna volwassen zijn, kunnen jongens nog te maken krijgen met borsthaar en beharing op rug en schouders. Haargroei is een duidelijke stap op weg richting een volwassen lichaam, maar niet alle haren zijn even gewenst. Soms ontstaat de wens om definitief te ontharen dan ook al in de puberteit.

 

De nadelen van op jonge leeftijd definitief ontharen

Je moet meerderjarig zijn om zonder toestemming van een volwassene je haren definitief te laten verwijderen met behulp van een laserbehandeling. Laseren mag vanaf zestien jaar als je toestemming hebt van je ouder of voogd. Het is echter verstandig om niet te vroeg aan een laserbehandeling te beginnen. Als je jonger bent, dan kan dat heel frustrerend zijn, omdat je wel te maken hebt met ongewenste haargroei waar je vanaf wilt. 

Het beste resultaat bereik je na je puberteit. In je puberjaren maakt je lichaam nog nieuwe haren aan en is je haar bovendien vaak nog te dun voor een laserbehandeling. Als je als meisje inmiddels dikkere haren hebt, is het vaak mogelijk om met succes je haren definitief te verwijderen. 

Bij jonge mannen blijven haren vaak hardnekkig terugkomen, dus dan is het verstandiger om nog even vol te houden met tijdelijke manieren van ontharen voordat je overstapt naar definitief ontharen. Het langere wachten wordt beloond met een beter resultaat.