Mediahotspots
Image default
Energie

Zonnepanelen kosten: hoeveel ben je kwijt?

De kosten die je kwijt bent aan het kopen van zonnepanelen zijn verschillend per situatie. Dit is namelijk afhankelijk van heel wat factoren. Doordat zonnepanelen tegenwoordig door veel leveranciers aangeboden worden, zijn de zonnepanelen kosten voor de aankoop flink gedaald.

Kosten afhankelijk van aantal zaken Iedere zonnepaneel is anders en daarmee verschilt de prijs ook. Hoe hoger het vermogen van een zonnepaneel, hoe duurder vaak de prijs is. Je gaat dan het beste na hoeveel je verwacht dat het verbruik van je gezin zal zijn om na te gaan welk vermogen het best hierbij past. Een voorbeeld: een zonnepaneel met een vermogen van rond de 300 Wattpiek (WP) kost ongeveer rond de €200,- zonder de BTW kosten. Stel dat je voor je gezinssituatie 10 van deze panelen nodig hebt, zit je rond een prijs van €2000 exclusief BTW. Maar dit is enkel zonnepanelen kosten, hier zitten nog geen materialen of installatie bij inbegrepen.

Daarnaast heb je ook verschillende soorten zonnepanelen waaruit je kan kiezen. Denk aan een monokristallijn, polykristallijn of een dunne film. Waarbij de eerstgenoemde het meest prijzige is. Afhankelijk van het vermogen en het oppervlak van je dak dat gebruikt kan worden, ga je na hoeveel zonnepanelen je dient te plaatsen. Bij een groot gezin, zijn er meer zonnepanelen nodig waarmee de kosten ook zullen stijgen. Zonnepanelen komen ook voor in verschillende afmetingen. Vaak krijg je wel een gunstigere prijs wanneer je meerdere zonnepanelen koopt bij een leverancier.

Kies voor kwaliteit. Ga niet altijd voor de meest goedkope optie, maar ga voor de zonnepanelen die het sterkste uit de test komen. De goedkope zonnepanelen verliezen vrij snel hun vermogen, waardoor je niet meer het maximale eruit kan halen. Het duurt dan veel langer voordat je je investering terugverdient hebt.

Zonnepanelen kosten terugverdienen Het kopen van zonnepanelen is een prijzig iets, maar weet dat je de kosten binnen een aantal jaar wel terugverdient. De energieprijzen worden steeds duurder, waardoor het alsnog gunstiger is voor je portemonnee om over te gaan tot het plaatsen van zonnepanelen. Wanneer je in de zomermaanden veel energie opslaat met je zonnepanelen, kan je deze weer doorverkopen aan energieleveranciers.