Mediahotspots
Image default
Woning en Tuin

De oorzaken van een lage waterdruk

Een lage waterdruk in huis kan erg vervelend zijn. In de gunstige gevallen heb je nog wel een kleine straal water uit de kraan, maar het kan ook slechter uitpakken. In die gevallen komt er helemaal geen water meer uit de kraan. En waterdruk is precies wat jouw leidingnetwerk thuis nodig heeft om overal met voldoende kracht water uit de kranen te laten stromen. Maar hoe kan een lage waterdruk ontstaan? Daarover leggen we je alles uit in dit artikel.

Soft Water Systems

Kom je er niet uit? Dan is het handig om een expert in te schakelen. Soft Water Systems is er hier een van. Zij kunnen je helpen bij verschillende problemen met leidingwater. Bijvoorbeeld bij ontharding, drukverhogers en waterfilters.

De mogelijke oorzaken

Een lage waterdruk in huis kan verschillende oorzaken hebben. De twee meest voorkomende oorzaken zijn te vinden bij de hoofdkraan. Meestal is deze plek dicht bij de ingang van de woning of de meterkast. Er kan namelijk een probleem zijn met de hoofdkraan, maar eventueel ook een kapot reduceerventiel.

Een andere mogelijkheid zijn eventuele lekken in de waterleidingen of een lekkend toilet. Als deze voldoende groot zijn kan de waterdruk enorm afnemen. Heb je het probleem van een lage waterdruk enkel wanneer je warm water gebruikt? Dan zou het probleem wel eens bij de cv of boiler kunnen liggen. Ook hierin bevindt zich een warm waterventiel wat defect kan zijn.

Hoofdkraan en reduceerventiel

De hoofdkraan is de toegangspoort voor het water naar jouw woning. Als deze ook maar net niet helemaal openstaat, dan kan dat een groot verschil geven in de waterdruk. Controleer dan ook eerst of de hoofdkraan volledig open staat.

Het reduceerventiel bevindt zich vaak direct naast de hoofdkraan en regelt de druk in de woning. De druk waarmee het water jouw huis binnenkomt is namelijk vele malen groter, dan dat jouw waterleidingnetwerk aan kan. Als deze kapot is kan het zijn dat de druk niet meer geregeld is. De waterdruk kan dan ook helemaal weg zijn. Op deze ventielen zit een schroef- of draai-element, waarmee kan worden geregeld hoeveel druk er wordt toegelaten. Controleer of deze goed open en ingesteld staat.