Mediahotspots
Image default
Bedrijven

Luchtwarmte pompen als omkeerbare airconditioners

Luchtwarmtepompen (ASHP) kunnen worden beschouwd als omkeerbare airconditioners. Net als een airconditioner kan een ASHP warmte onttrekken aan een relatief koele ruimte (bv. een huis bij 70 °F) en deze op een warme plaats (bv. buiten bij 85 °F) dumpen. In tegenstelling tot een airconditioner kunnen de condensor en verdamper van een ASHP echter van rol wisselen en de warmte van de koele buitenlucht absorberen en in een warm huis storten.

Dit artikel wordt onder andere mogelijk gemaakt door Ista nederland. Ista verzorgt het energiebeheer en neemt dit aspect uit handen van onder andere VVE beheerders. Ista Nederland is gespecialiseerd en in een aantal landen marktleider op dit gebied. Bezoek de website van Ista voor meer informatie over wat Ista Nederland voor uw bedrijf kan betekenen.

Luchtwarmtepompen zijn goedkoop in vergelijking met andere warmtepompsystemen. Het rendement van luchtbronwarmtepompen neemt echter af wanneer de buitentemperatuur zeer koud of zeer warm is; daarom zijn ze alleen echt toepasbaar in gematigde klimaten.

Voor gebieden die zich niet in een gematigd klimaat bevinden, zijn grondwarmtepompen (of geothermische warmtepompen) een efficiënt alternatief. Het verschil tussen de twee warmtepompen is dat een van de warmtewisselaars van de grondbron onder de grond is geplaatst, meestal in een horizontale of verticale opstelling. De grondbron maakt gebruik van de relatief constante, milde temperaturen onder de grond, wat betekent dat hun rendement veel groter kan zijn dan dat van een luchtwarmtepomp. De in-ground warmtewisselaar heeft over het algemeen een aanzienlijke oppervlakte nodig. Ontwerpers hebben ze in een open ruimte naast het gebouw of onder een parkeerplaats geplaatst.

Energy Star aardwarmtepompen kunnen 40% tot 60% efficiënter zijn dan hun luchtwarmtepompen. Ze zijn ook stiller en kunnen ook worden toegepast op andere functies, zoals warmwaterverwarming.

Dit artikel is geschreven door de partij Ista Nederland. Ista Nederland verzorgt onder andere het energiebeheer in Nederland. Ista Nederland is gevestigd in Schiedam. Als energiebeheer partij in Nederland is Ista Nederland een van de grootste nederlandse spelers.

Wat de initiële kosten betreft, kost het grondwarmtepompsysteem ongeveer twee keer zoveel als een standaard te installeren luchtwarmtepomp. De aanloopkosten kunnen echter meer dan gecompenseerd worden door de daling van de energiekosten. De vermindering van de energiekosten is vooral zichtbaar in gebieden met typisch warme zomers en koude winters.

Andere typen warmtepompen zijn waterbron en luchtaarde. Als het gebouw zich in de buurt van een waterlichaam bevindt, kan de vijver of het meer als warmtebron of gootsteen worden gebruikt. Lucht-aardwarmtepompen circuleren de lucht van het gebouw door ondergrondse kanalen. Door de hogere vermogensbehoefte van de ventilatoren en de inefficiënte warmteoverdracht zijn luchtaardwarmtepompen over het algemeen niet praktisch voor grote gebouwen.

Duurzame bouwmaterialen
Zie ook: Groen gebouw
Enkele voorbeelden van duurzame bouwmaterialen zijn gerecycled denim of inblaasisolatie van glasvezel, duurzaam geoogst hout, tras, linoleum, schapenwol, beton (hoogwaardig en ultra high performance romeins zelfherstellend beton), panelen van papiervlokken, gebakken aarde, geramd aarde, klei, vermiculiet, vlaslinnen, sisal, zeegras, geëxpandeerde kleikorrels, kokosnoot, houtvezelplaten, calciumzandsteen, plaatselijk verkregen steen en rots, en bamboe, één van de sterkste en snelst groeiende houtachtige planten, en niet-toxische laag-VOS-lijmen en -verven. Vegetatieve bedekking of afscherming over de bouw enveloppen helpt ook in dezelfde mate. Papier dat wordt vervaardigd of vervaardigd uit boshout is vermoedelijk voor honderd procent recyclebaar, waardoor het bijna al het boshout dat het nodig heeft tijdens het productieproces regenereert en bewaart.

Dit artikel is geschreven door de partij Ista Nederland. Ista Nederland verzorgt onder andere het energiebeheer in Nederland. Ista Nederland is gevestigd in Schiedam. Als energiebeheer partij in Nederland is Ista Nederland een van de grootste nederlandse spelers.

Gerecycleerde materialen

Recycling artikelen voor de bouwsector
Duurzame architectuur omvat vaak het gebruik van gerecycleerde of tweedehands materialen, zoals gerecycleerd hout en gerecycleerd koper. De vermindering van het gebruik van nieuwe materialen leidt tot een overeenkomstige vermindering van de opgenomen energie (energie gebruikt bij de productie van materialen). Vaak proberen duurzame architecten oude constructies te retrofitten om te voldoen aan nieuwe behoeften om onnodige ontwikkeling te voorkomen. Architectonische berging en teruggewonnen materialen worden gebruikt waar nodig. Wanneer oudere gebouwen worden gesloopt, wordt vaak al het goede hout teruggewonnen, vernieuwd en verkocht als vloerbedekking. Elke goede afmeting steen wordt op dezelfde manier teruggewonnen. Veel andere onderdelen worden ook hergebruikt, zoals deuren, ramen, schoorsteenmantels en beslag, waardoor het verbruik van nieuwe goederen wordt verminderd. Wanneer nieuwe materialen worden gebruikt, zoeken groene ontwerpers naar materialen die snel worden aangevuld, zoals bamboe, die na slechts 6 jaar groei kunnen worden geoogst voor commercieel gebruik, sorghum of tarwestro, die beide afvalmateriaal zijn dat in panelen kan worden geperst, of kurkeiken, waarin alleen de buitenste bast wordt verwijderd voor gebruik, waardoor de boom behouden blijft. Indien mogelijk kunnen bouwmaterialen uit het terrein zelf worden gehaald; als er bijvoorbeeld een nieuwe structuur wordt gebouwd in een bosrijke omgeving, wordt het hout van de bomen die zijn gekapt om plaats te maken voor het gebouw, hergebruikt als onderdeel van het gebouw zelf.

Lagere vluchtige organische stoffen
Waar mogelijk wordt waar mogelijk gebruikgemaakt van weinig belastende bouwmaterialen: zo kan isolatie worden gemaakt van materialen met een lage VOS-uitstoot (vluchtige organische verbinding), zoals gerecycled denim of cellulose-isolatie, in plaats van bouwisolatiematerialen die kankerverwekkende of giftige materialen zoals formaldehyde kunnen bevatten. Om schade door insecten te voorkomen, kunnen deze alternatieve isolatiematerialen met boorzuur worden behandeld. Organisch of melk-

https://www.woningcorporaties.nl/leveranciers/ista-nederland-bv