Mediahotspots
Image default
Zorg

Wat is een visuele beperking?

Een visuele beperking betekent dat je moeite hebt met zien, zelfs met een bril of contactlenzen. Dit kan komen door een vermindering van de gezichtsscherpte, waardoor je objecten niet zo duidelijk ziet als zou moeten. Er zijn verschillende signalen die kunnen wijzen op een visuele beperking, zoals wazig zien, dubbelzien, problemen met visuele waarneming, lichtgevoeligheid en moeite om een breed gezichtsveld te hebben. Soms kun je meerdere van deze symptomen tegelijk ervaren. Als je deze problemen opmerkt, is het belangrijk om meteen een oogarts te raadplegen. Slechtziendheid kan je dagelijks leven ernstig beïnvloeden, vooral in ernstige gevallen.

Slechtziend of blind?

In Nederland wordt slechtziendheid en blindheid bepaald op basis van het gezichtsvermogen en het gezichtsveld. Mensen die minder dan 30 procent zicht hebben of een gezichtsveld van minder dan 30 graden, worden als slechtziend beschouwd, zelfs als brillen of lenzen niet helpen. Mensen met minder dan 5 procent zicht of een gezichtsveld kleiner dan 10 graden worden ‘maatschappelijk blind’ genoemd. Zij kunnen nog wel licht en donker onderscheiden en de contouren van mensen en objecten zien. Volledige blindheid betekent dat iemand helemaal niets kan zien, zelfs geen licht.

Is een visuele beperking te behandelen?

Een visuele beperking is vaak goed te behandelen, hoewel er enkele gevallen zijn die niet verholpen kunnen worden. Voor de meeste mensen met dit probleem zijn er behandelingen beschikbaar met behulp van gezondheidswerkers en oogzorgdiensten van Optiekvision. Hoe eerder je merkt dat er iets mis is met je ogen, hoe groter de kans op een effectieve behandeling. Daarnaast kun je gewoonten aanleren die helpen slechtziendheid te voorkomen. Zo kun je het gedoe van medische controles en behandelingen vermijden en je ogen in optimale conditie houden.

Is een visuele beperking een handicap?

Wanneer je zicht zo slecht wordt dat je niet meer normaal kunt functioneren, wordt een visuele beperking als een handicap beschouwd. Slechtziendheid is een serieuze kwestie met grote gevolgen. Een visuele beperking betekent niet altijd dat je helemaal niet meer kunt zien, maar het kan je zicht ernstig belemmeren door wazig zien, dubbelzien, moeite met focussen en andere problemen. Dit kan ook invloed hebben op je mogelijkheden om bepaalde banen te krijgen, zoals piloot, waar goed zicht noodzakelijk is. Daarom kan een visuele beperking zeker als een handicap worden gezien.