Mediahotspots
Image default
Internet

Dit is wat NFC is en waarvoor je het kunt gebruiken

NFC, je hebt er vast wel eens van gehoord, maar wat is NFC nu precies? NFC (Near Field Communication) is een kort bereik communicatie technologie die werkt op basis van radiofrequentie. Het maakt het mogelijk om gegevens uit te wisselen tussen twee apparaten die in de nabijheid van elkaar zijn, bijvoorbeeld wanneer ze worden aangeraakt of binnen een afstand van enkele centimeters van elkaar worden gehouden.

 

Contactloze betalingen

NFC wordt vaak gebruikt voor contactloze betalingen, zoals bij betaalmiddelen zoals creditcards of smartphones die zijn uitgerust met NFC-technologie. Hierdoor kunt u betalen door uw apparaat tegen een betaalterminal te houden, in plaats van uw kaart in te voeren of uw pincode in te voeren.

 

Maar NFC kan ook worden gebruikt voor andere doeleinden, zoals:

 

  • Het uitwisselen van contactgegevens, zoals in het geval van digitale visitekaartjes met NFC.

  • Toegangscontrole, zoals bij deuren of parkeergarages die alleen geopend kunnen worden met een NFC-enabled kaart of smartphone.

  • Het delen van bestanden of informatie, zoals het delen van een foto of video door twee smartphones tegen elkaar aan te houden.

  • Het bedienen van een huisautomatisering, zoals het bedienen van verlichting of thermostaten met een NFC-enabled smartphone.

 

Hoe werkt het precies?

 

NFC is een soort van communicatie technologie die werkt op basis van radiofrequentie, die vaak wordt gebruikt voor contactloze betalingen, maar ook kan worden gebruikt voor bijvoorbeeld visitekaartjes. Een NFC visitekaartje is bijvoorbeeld ideaal om snel je contactgegevens met een ander te delen. Waar je met het ouderwetse kaartje alles moet overnemen, hoeft dat met het digitale visitekaartje niet meer. Even scannen en je kunt direct alle gegevens opslaan.

 

Hoe veilig is het?

NFC is over het algemeen veilig voor gebruik, maar zoals met elke technologie zijn er bepaalde risico’s en beveiligingsmaatregelen die genomen moeten worden. Een van de grootste veiligheidsrisico’s van NFC is dat het gevoelig is voor kwaadwillende personen die willen proberen informatie af te tappen of te stelen. Dit kan gebeuren als een hacker een NFC-enabled apparaat gebruikt om gegevens af te tappen van een ander apparaat in de nabijheid.