Mediahotspots
Image default
Onderwijs

Een dag vol kunst en cultuur

De mogelijkheden van culturele dagprojecten op school

Soms is het niet genoeg om een ochtend of middag aan de slag te gaan met een culturele activiteit. Soms wil je de hele school feestelijk op z’n kop zetten en alle leerlingen een hele dag lang onderdompelen in kunst en cultuur. Bijvoorbeeld door samen naar een voorstelling toe te werken, de diepte in de te duiken met één specifieke kunstdiscipline of door meerdere kunstvormen achter elkaar uit te proberen. De mogelijkheden zijn eindeloos! Wij geven je graag een aantal voorbeelden van de mogelijkheden van een cultureel dagproject op school.

Een cultuurdag

Tijdens een cultuurdag kunnen de leerlingen kennis maken met verschillende kunstvormen. In ieder klaslokaal vinden ze weer een andere workshop of activiteit. In feite is deze dag een soort cultuurproeverij: leerlingen nemen van alle kunstvormen een klein hapje om te zien wat ze het lekkerst vinden. En dat is natuurlijk hartstikke leerzaam! Dit is bij uitstek een cultureel dagproject waarmee leerlingen kunnen ontdekken welke kunstvorm ze graag verder willen ontdekken.

Een dansproject

Iedereen kan dansen! En stiekem vindt ook iedereen dansen leuk. Daarom is een dansproject organiseren voor de hele school ook vrijwel altijd een groot succes. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan een dag vol traditionele dansstijlen van over de hele wereld: iedere klas studeert dan een choreografie uit een ander land in. Natuurlijk sluit je de dansdag af met een voorstelling waarin de leerlingen samen de hele aarde over dansen.

Circus op school

Er zijn zo veel verschillende circusdisciplines dat het geen enkel probleem is om een hele dag te vullen met circusactiviteiten. Laat leerlingen kennismaken met de meest uiteenlopende circusmaterialen en ervaren hoe simpel het eigenlijk is om de basistechnieken te leren van indrukwekkende circusstunts als jongleren, koorddansen en acrobatiek. Van kleuters tot eindexamenkandidaten: iedereen kan hier op zijn of haar eigen niveau mee aan de slag. Dat is óók wat het circus zo ontzettend leuk maakt.

https://www.grotebroer.nl