Mediahotspots
Image default
Dienstverlening

Wat zijn aftrekbare kosten bij de aankoop van een huis?

Als je een huis koopt, zijn er hoge kosten aan verbonden. Een deel van deze kosten kun je bij de aangifte inkomstenbelasting als aftrekbare kosten opvoeren. Welke kosten betaal je en welke aftrekbare kosten ontvang je terug van de Belastingdienst? In dit artikel leggen we het allemaal uit!

Wat moet je betalen?

Als je een huis koopt, zijn er verschillende kosten aan verbonden. Denk bijvoorbeeld aan de kosten voor de makelaar, de taxateur en de notaris. Ook betaal je overdrachtsbelasting en kun je kosten maken voor het inrichten van je huis. Een deel van deze kosten kun je opvoeren als aftrekbare kosten bij de aangifte inkomstenbelasting. Zo krijg je gedeeltelijk geld terug van de Belastingdienst.

Wat zijn aftrekbare kosten?

De volgende kosten kun je opvoeren als aftrekbare kosten:

– de kosten voor de makelaar;

– de taxatiekosten;

– de notariskosten;

– de overdrachtsbelasting.

Ook kun je de kosten voor het inrichten van je huis als aftrekbare kosten opvoeren, tot een bedrag van € 5.000. Dit is echter wel afhankelijk van verschillende voorwaarden. Zo moet je het huis binnen een jaar na aankoop betrekken en moet je de inrichting gedurende minimaal drie jaar houden.

Hoeveel krijg je terug?

De hoeveelheid geld die je terugkrijgt is afhankelijk van verschillende factoren, zoals je inkomen en of je alleenstaand bent of samenwonend. In sommige gevallen kun je 35% van de aftrekbare kosten terugkrijgen van de Belastingdienst. Dit betekent dat je huis kopen duurder is, maar je krijgt wel een deel van de kosten terug.

Wie kan me helpen met deze zaken?

Een makelaar weet altijd precies hoe dit soort zaken werken. Voorne Makelaar omgeving Hellevoetsluis staat voor je klaar om je helpen bij alle zaken die horen bij het kopen, verkopen, huren of verhuren van een woning. Wij hanteren scherpe tarieven, zodat je niet voor onverwachte kosten komt te staan. Neem vrijblijvend contact met ons op om je huis droom werkelijkheid te laten worden!