Mediahotspots
Image default
Woningen

Inzicht in verschillende soorten hypotheken

Als je als starter op de woningmarkt gebruik wilt maken van hypotheekrenteaftrek dan krijg je de mogelijkheid om te kiezen uit twee verschillende soorten hypotheken. Het gaat in dit geval om de lineaire hypotheek en de annuïteiten hypotheek. Ben je een starter dan is het van belang deze twee soorten verschillende hypotheken te kennen. Wil je meer informatie bekijk het hypotheekadvies in Apeldoorn.

 

Hoe het precies zit met de lineaire hypotheek

Wil je als starter een lineaire hypotheek gaan afsluiten dan los je bij een 30 jarige looptijd elke maand 1 / 360 van het hypotheekbedrag af. Naast dit bedrag los je ook een bepaald percentage rente over de openstaande hypotheekschuld. De schuld is aan de beginperiode het hoogst en daardoor heb je in het begin ook de meeste lasten. Met elke maand wordt de schuld een stukje lager en daardoor worden de netto en bruto lasten ook elke maand wat lager. In het geval van een lineaire hypotheek breng je binnen korte tijd de hypotheekschuld snel omlaag en dat wordt dan ook gezien als een hele veilige vorm van een hypotheek. Soms kiezen starters voor deze hypotheekvorm als zij verwachten dat hun inkomsten in de toekomst zullen gaan dalen.

 

Hoe het precies zit met de annuïteiten hypotheek

Heb je het over een annuïteiten hypotheek dan betaal je iedere maand hetzelfde bedrag terug aan de hypotheekverstrekker. Mits de rente in de tussentijd niet wordt aangepast. Bij het begin van dit type hypotheek bestaan je lasten vooral uit rente. Aan het einde van dit type hypotheek zul je met name aflossing betalen. Daarnaast is bij deze hypotheek de rente fiscaal aftrekbaar, terwijl de aflossing dat niet is. Dat betekent dat je ieder jaar minder rente kunt aftrekken. En dit betekent weer dat je netto maandlasten ieder jaar iets hoger worden. Verdien je als starter nog niet zoveel geld dan is het verstandig om te kiezen voor een annuïteiten hypotheek. In het begin zijn je maandelijkse kosten namelijk relatief lager door de renteaftrek. Later worden de kosten wel hoger, maar dan zul je waarschijnlijk ook meer inkomen hebben. Dat maakt de kosten makkelijker te dragen.

 

Beter een lineaire of annuïteiten hypotheek kiezen?

Wat is je inkomen en wat kun je precies betalen. Dat is belangrijk als je gaat kiezen voor een lineaire of annuïteiten hypotheek. Dat gezegd hebbende kiezen de meeste starters op de woningmarkt voor een annuïteiten hypotheek. De reden is simpel, omdat starters de hoge kosten van een lineaire hypotheek niet kunnen betalen.