Mediahotspots
Image default
Sport

Vrouwen worden fit door te boksen

Hoewel mannen als Rico Verhoeven en Badr Hari prominent blijven in de bokswereld, is boksen allang geen mannensport meer. Vrouwen als Lucia Rijker en Jorina Baars timmeren keihard aan de weg: waar Rijker vier keer wereldkampioen werd, heeft Baars vier Europese en wel zes wereldtitels op haar naam staan. Ook uit onderzoek van het Mulier Instituut blijkt dat steeds meer vrouwen hun weg vinden naar de boksschool. Waar in de periode 2001-2004 nog twee keer zo veel jongens aan vechtsport deden, is de jongens-meisjesverhouding in de periode 2013-2015 bijna gelijk. Blijkbaar beginnen ook steeds meer vrouwen te beseffen dat boksen goed is voor het lichaam en voor de conditie.

Boksbond meldt: steeds meer vrouwelijke aanmeldingen

Steeds meer vrouwen zijn geïnteresseerd in boksen, zo laat ook de Nederlandse Boksbond weten. Waar de mannen in 2016 oververtegenwoordigd waren in de Boksbond met ruim 80 procent van het gehele ledenaantal, kreeg de Boksbond er de afgelopen jaren ongeveer 800 leden bij, onder wie veel vrouwen. Hoewel de precieze cijfers niet bekend zijn, is het duidelijk dat boksen ook onder vrouwen in populariteit begint toe te nemen. Peter Bonthuis, voorzitter van de Boksbond, schrijft deze toename vooral toe aan de succesvolle carrières van vrouwelijke boksers. Denk naast Rijker en Baars bijvoorbeeld aan de Rotterdamse boksster Nouchka Fontijn, die in 2014 Europees kampioen werd en goud won op de Europese Spelen.

Verbetering van de conditie en zelfverdediging zijn redenen voor vrouwen om te gaan boksen

Maar welke andere redenen zijn er om de populariteit van boksen onder vrouwen te verklaren? Luchiena de Jong weet het antwoord wel. Na jaren met overgewicht te hebben gekampt, besloot ze afgelopen jaar dat het tijd was om nu écht te gaan sporten. De eerste lessen vielen misschien zwaar, maar al snel merkte De Jong dat haar conditie vooruitging en dat ze haar overtollige kilo’s begon kwijt te raken. Een betere conditie is voor veel vrouwen de motivatie om te beginnen met boksen. Door regelmatig te boksen, verhoog je niet alleen de spierkracht in je armen, maar voel je je ook fitter en, niet onbelangrijk, veiliger. Boksen leert je namelijk ook hoe je jezelf kunt verdedigen. Vrouwen voelen zich in de huidige maatschappij steeds vaker onveilig op straat. Hoewel in de aanval gaan niet altijd de beste strategie is, helpt boksen wel bij het krijgen van meer zelfvertrouwen. Zo loop je als vrouw ’s avonds toch met een geruster gevoel over straat.

Ook sportscholen en websites zetten vrouwen aan tot boksen

Dat boksen zijn machomannen-imago begint te verliezen, blijkt wel uit het groeiende aantal campagnes van sportscholen en sportsites die zich specifiek op vrouwen richten. Sites als #fitgirlcode overtuigen hun jonge lezers ervan dat dames bokshandschoenen kopen superleuk is, omdat er zoveel verschillende kleuren en patronen beschikbaar zijn. Er bestaan zelfs boksscholen speciaal voor vrouwen, zoals Pink Boxing en Girlpower Boxing die tijdens hun lessen graag demonstreren dat boksen je daadwerkelijk slanker, fitter, weerbaarder en sterker maakt. Over een paar jaar moeten boksers als Verhoeven en Müllenberg plaats gaan maken voor een nieuwe generatie boksters die voorgoed korte metten maken met de mythe dat boksen een mannensport is.

https://www.aiki-budo.nl/fightshop/bokshandschoenen-dames